Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koniec Dankovej bábky?

.michal Magušin .slovensko .tvár týždňa

Ani zďaleka nemá najväčšiu vinu na nehoráznom šafárení s eurofondmi, určenými na výskum a vývoj. Ale najväčšia zodpovednosť mu na pleciach zostáva. Plavčan musí odísť.

Koniec Dankovej bábky? MARKO ERD/SITA

minister školstva Peter Plavčan nie je mozgom aktuálneho škandálu s prideľovaním eurofondov na výskum a inovácie. Je len ovládanou bábkou. Bolo to jasné už od vzniku novej vlády, keď Plavčan zasadol do ministerského kresla, dobiela rozžeraveného učiteľskými protestmi a mohutnou verejnou diskusiou o učiteľských platoch. 

Dlhoročný ministerský úradník s poškvrnenou povesťou, napríklad aj pre neoprávnene vyplácané odmeny zo Študentského pôžičkového fondu, dostal k sebe štátneho tajomníka Erika Tomáša. Tomáš, kedysi hovorca Smeru a Kaliňáka, neprijíma funkcie preto, aby oddychoval – na rozdiel od takého Jahnátka, ktorý sa napriek absolútnej letargii voči poslaneckej práci nakoniec „obetoval“ a stal šéfom ÚRSO. 

Erik Tomáš má moc nesmierne rád. Nečudo, že ho z ministerstva školstva čoskoro odlákala ponuka robiť premiérovi Ficovi poradcu pre médiá. Ale už fakt, že miesto na školstve vzal, svedčí o tom, že aj tam „je o čo hrať“ a nie je to len toxický rezort, kde sa musia robiť reformy a škrečkovať každé euro na učiteľské platy. To, o čo sa hrá, sú eurofondy. Tie sú v posledných rokoch eldorádom pre „našich ľudí“. Práve donebavolajúca primitívnosť chamtivcov vyniesla škandál s eurofondmi do centra pozornosti.

„Peter Plavčan nie je mozgom aktuálneho škandálu s prideľovaním eurofondov na výskum a inovácie. Je len ovládanou bábkou.“

Začali to rozčúlení rektori najväčších slovenských univerzít, ktorým sa z nenávratného finančného príspevku na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja neušlo ani euro – pričom v hre bola pre bežného občana nepredstaviteľná suma 288 miliónov eur. A v ďalších výzvach zameraných na výskum a inovácie je v balíku európskych peňazí dokopy až okolo 2,5 miliardy eur. Sťažujúci sa rektori, ktorých svedomie pri čerpaní eurofondov môže byť čisté len pri obrovskej dávke cynizmu, oportunizmu a pragmatizmu, spustili lavínu. Uprostred dovoleniek a odpočinku sa na detaily prípadu pozrela poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO. Fakty z verejne dostupných a ľahko overiteľných zdrojov, ktoré predložila, hovoria celkom jasne. Stačí spomenúť tri kľúčové skutočnosti:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite