Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS: Je neprípustné, že sa predsedom ÚRSO stal politik a súčasne bábka v rukách Roberta Fica

.redakcia .slovensko

Hnutie OĽaNO považuje menovanie Ľubomíra Jahnátka na post šéfa regulačného úradu za škandál, aroganciu súčasnej vládnej koalície a výsmech slušných ľudí.

SaS: Je neprípustné, že sa predsedom ÚRSO stal politik a súčasne bábka v rukách Roberta Fica Marko Erd/SITA

ako sa uvádza v stanovisku strany SaS, po expresnom zasadnutí vlády bude zásadné rozhodnutie o novom predsedovi Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zrejme až do roku 2023 výrazne ovplyvňovať peňaženky domácností aj ostatných spotrebiteľov energií. „Slovenská energetika po predošlých politických zásahoch Roberta Fica do nezávislosti jej regulácie stála na okraji priepasti politického ovplyvňovania, netransparentnosti, klientelizmu a korupcie. Dnes skočila do tejto priepasti po hlave,“ komentoval toto rozhodnutie tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek. 

SaS uznáva odvahu Ľubomíra Jahnátka kandidovať na tento post bez toho, aby spĺňal zákonom predpísané kritériá. „Je nepochopiteľné, ako ho vôbec mohla komisia ponúknuť ministrovi hospodárstva ako najvhodnejšieho kandidáta, hoci pre jeho jednoznačnú politickú nálepku sa ním ani len nemali zaoberať,“ dodal Karol Galek. Liberálov prekvapuje aj postoj zvyšných dvoch koaličných partnerov, ktorí sa s osobou Ľubomíra Jahnátka na najdôležitejšom poste v energetike na Slovensku dokázali stotožniť.

OĽaNO upozorňuje, že nikto na Slovensku neuverí tomu, že úrad bude pôsobiť nezávisle pod vedením dlhoročného vrcholového politika Smeru, ktorého do funkcie navrhol bývalý minister za tú istú stranu. Jahnátka totiž navrhla do funkcie Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, ktorej prezidentom je bývalý minister za stranu Smer Tomáš Malatinský. 

Poslankyňa Veronika Remišová uviedla, že OĽaNO spochybňuje nielen nezávislosť, ale aj odbornosť tohto kandidáta. „Podľa zákona by šéf regulačného úradu mal mať najmenej desať rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii. Jahnátek podľa dostupných informácií nemal na starosti cenotvorbu v energetike, pracoval vo Výskumnom ústave spracovania a aplikácie plastických látok, neskôr v Plastike v Nitre a v Dusle Šaľa. Navyše vláda opätovne nezverejnila jeho životopis, a tak si občan ani nevie skontrolovať, či skutočne bude zo svojich daní platiť odborníka, alebo len ďalšieho lojálneho človeka Smeru,“ zdôraznila Remišová.

Jahnátka do funkcie šéfa ÚRSO vymenovala vláda na dnešnom rokovaní. Ako po skončení rokovania uviedol Robert Fico, Ľubomír Jahnátek bol výrazne lepší ako ostatní kandidáti. Funkčné obdobie sa mu začína od utorka 25. júla.

Zdroj: SITA

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite