Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredoeurópske špecifikum?

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Celosvetová expanzia liberálnej demokracie po roku 1989 už narazila na svoje hranice. A bola napokon možná len tam, kde si vedela vytvoriť vnútorné podmienky.

Stredoeurópske špecifikum? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

s odretými ušami sa liberálna demokracia ukotvila v strednej Európe a v Slovinsku, s ešte odretejšími v Rumunsku, Bulharsku a Chorvátsku. Nebola však možná v Rusku, kde Putinov nástup do funkcie prezidenta 31. decembra 1999 znamenal koniec sna. Gruzínska demokracia zasa utrpela porážku v rusko-gruzínskej vojne v roku 2008 a následnej strate južného Osetska a Abcházska. Dvakrát sa nepodarilo ukotviť liberálnu demokraciu na Ukrajine a tretí pokus v rokoch 2013 až 2014 ostal neukončený vzhľadom ruskú agresiu a stratu ukrajinskej suverenity na Kryme a na značnom území východnej Ukrajiny. A arabské jari sa skončili fiaskom – návratom jednotlivých štátov do pôvodných autokratických pomerov alebo ich úplnou deštrukciou. 

Ekonomická a utečenecká kríza tiež obnažila slabiny liberálnej demokracie. Dôsledkom je brexit, Spojené štáty, oslabené Obamovou politikou a skúšané Trumpovým pohŕdaním práve pravidlami liberálnej demokracie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite