Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamburg G20: Nepokojný summit v nepokojných časoch

.peter Zajac .slovensko

Z lietadla Air Force One vystupuje americký prezident Donald Trump. Nedržia sa s Melániou za ruky, idú tesne vedľa seba. Nastúpia do vrtuľníka, ktorý ich odvezie do rezidencie. A potom rovno na summit. Po návšteve Varšavy, ktorá bola Trumpovým úspechom.

Hamburg G20: Nepokojný summit v nepokojných časoch Matthias Schrader/AP/SITA

Prvý raz na európskej pôde povedal, že Spojené štáty budú dodržiavať článok 5 Zmluvy NATO, známy pod heslom: „Všetci za jedného, jeden za všetkých“. Trump ocenil poľskú hrdosť, národné sebavedmie a vieru, ocenil aj Lecha Walensu, aj keď to v dave zahučalo. Vystríhal Putina pred eskalovaním napätia na Ukrajine. To sa Poliakom páčilo a Trump bol spokojný: bolo to skvelé, hovoril a znelo to - bol som skvelý.

Strih. Trump si podáva ruku s Putinom, preťahujú sa, kto bude mať navrch, Putinova dlaň zhora, Trumpova zdola, akoby pílili drevo. Angela Merkelová sedí v strede, stoličky jej susedov, čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a Theresy Mayovej sa otáčajú spolu s ňou k rozhodujúcej fotke, ktorá ostane zo summitu, keď sa už na všetko ostatné dávno zabudne. Len Trump sa pozabudol.

Strih. Rodinné foto.  Uprostred Merkelová, vedľa Si Ťin-pching, Putin, Mayová, Erdogan. Trump na pravom okraji, prediera sa k nemu Macron.

Strih. Dámsky program s chemikom, profesorom Joachimom Sauerom, manželom Angely Merkelovej, ktorého ináč pri oficiálnych príležitostiach nevídať. Prvé kravály Čierneho bloku. Melánia Trumpová ostáva pre istotu doma, dámsky program sa musí zmeniť.

„Hamburčania sa nechápavo prizerajú, čo sa deje, nič takého v otvorenom, veľkosvetskom Hamburgu, ktorý je prímorským nemeckým oknom do sveta, ešte nezažili.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite