Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čižnár podal podnet na zrušenie ĽSNS

.redakcia .slovensko

Generálny prokurátor sa obrátil na Najvyšší súd so žiadosťou o rozpustenie strany Mariána Kotlebu.

Čižnár podal podnet na zrušenie ĽSNS Milo Fabian/SITA

hovorca Najvyššieho súdu SR Boris Urbančík potvrdil, že vec je už na správnom kolégiu súdu. „Ide o prípad Generálna prokuratúra SR verzus Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, návrh sa týka rozpustenia politickej strany,“ upresnil.

ĽSNS sa zatiaľ k iniciatíve prokurátora Čižnára nevyjadruje. V stanovisku, ktoré poskytli, ho označili za „politického“ prokurátora. „Akonáhle budeme mať bližšie informácie, tak k situácii vydáme stanovisko,“ dodal podpredseda Milan Uhrík.

Najvyšší súd už v roku 2005 rozpustil Kotlebovu Slovenskú pospolitosť na podnet vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s argumentom, že jej činnosť je v rozpore s Ústavou. Išlo o prvý podobný prípad v dejinách moderného Slovenska. Predsedom Pospolitosti bol terajší šéf ĽSNS Marián Kotleba.

Trnka v roku 2009 podal podnet aj na rozpustenie inej krajne pravicovej strany, Slovenskej ľudovej strany. Kotleba za túto stranu kandidoval v roku 2006. Vtedy súd žiadosti prokurátora nevyhovel.

ĽSNS sa pôvodne volala Strana priateľov vína, Kotlebovi ľudia ju ovládli pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Subjekt neskôr premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Politický analytik Ján Baránek uviedol, že v celom prípade hrozí, že v záujme záchrany demokracie prijmeme nedemokratické opatrenia, čo je cesta do pekla. Celý postup je podľa neho zle nastavený. Problém sa podľa Baránka má riešiť tým, že ĽS NS zoberú agendu, a nie legitimitu, keďže strana je legitímne zvolená. K tejto agende patrí riešenie korupcie, ochrana národných záujmov či riešenie rómskeho problému. Ako uviedol, tu je priestor pre koalíciu, ktorá však musí problémy riešiť pragmaticky. Rozpustenie strany by podľa Baránka nič nevyriešilo. Predstavitelia strany si totiž môžu kúpiť inú stranu, dajú jej iný názov a tá strana začne s vyššími preferenciami, ako majú dnes.

Zdroj: SITA, Denník N


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite