Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Právo na spravodlivý proces

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Právo na spravodlivý proces patrí medzi absolútne základy právneho štátu. Ale toto právo sa na Slovensku opakovane neuplatňuje.

Právo na spravodlivý proces Natália Ložeková / natalialozekova.sk

keď som sudcovi Najvyššieho súdu Jurajovi Klimentovi, ktorý ma sprostredkovane požiadal o rozhovor po tom, čo sme nepodporili jeho kandidatúru na šéfa NBU, vysvetľoval dôvody, nevyjadroval som sa za seba k otázkam viny a neviny, lebo som to zo zásady nerobil – nie som investigatívny žurnalista, obhajca, vyšetrovateľ, prokurátor ani sudca. Argumentoval som výlučne neuplatneným právom na spravodlivý proces.

V súdnom procese vraždy Ľudmily Cervanovej bolo množstvo očividných chýb a rozporov. Napriek všetkým rozhodnutiam, vrátane Európskeho súdu pre ľudské práva, som dodnes presvedčený, že slovenské súdy mali po roku 1989 preveriť všetky fakty vrátane dokumentov z Levočského policajného archívu, ktoré ostali pred rokom 1989 utajené.

„Kruciálnych prípadov, v ktorých sa u nás porušuje aj po roku 1989 právo na spravodlivý proces, je práve dosť.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite