Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zachráni Macron Francúzsko?

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Po Trumpovi a brexite sú predpovede volieb trúfalé. Zariskujme však – prezidentské voľby vo Francúzsku, konané po uzávierke .týždňa, vyhral Emmanuel Macron.

Zachráni Macron Francúzsko? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

macronov triumf je sám osebe dôvodom na vydýchnutie. Nie je totiž pravda, že by kázal „v podstate úplne rovnaký protekcionizmus ako Le Pen“, iba by ho chcel prevádzkovať cez Brusel, ako nedávno napísala Lenka Zlámalová. Iste, Macronova snaha brániť tzv. sociálnemu dumpingu poskytovateľov služieb zo strednej a východnej Európy (ktorí nemusia svojim zamestnancom platiť francúzsku minimálnu mzdu) sa nám páčiť nemusí. Aby si však človek nevedel vybrať medzi takouto formou „protekcionizmu“ a Le Penovej volaním po vládou vedenej reindustrializácii, vyhradených pracovných miestach pre domácich a rozbití EÚ, na to potrebuje špeciálny druh slepoty.

Znamená to, že sa na Macrona máme pozerať cez ružové okuliare? Nie – nebol by prvým ani posledným kandidátom, ktorý sa do najvyššieho úradu dostal na základe sľubov obnovy a nádeje, ktoré sa rýchlo ukázali ako nesplniteľné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite