Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S kým vlastne sme?

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Sme svedkami obrovského paradoxu. Svet je v pohybe, aký nemá od roku 1989 obdoby – a my sa tvárime, že sa nás to netýka. Medzinárodná situácia sa pritom dávno stala súčasťou domácej politiky.

S kým vlastne sme? ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

po roku 1989 sa zdalo, že princípy liberálnej demokracie sa budú šíriť automaticky. Dnes sa situácia od základov zmenila. Dochádza ku konfliktu autokratického a demokratického sveta, kombinovaného s politizáciou viery. A dnešný svet speje znovu ku geopolitike. Vznikajú nové civilizačné švy a rámce. Netýka sa to len schengenskej hranice a Európskej únie, švov je podstatne viac. Tým trpkým je nová hranica s Veľkou Britániou. Jedným z najviditeľnejších je potom šev na hranici pobaltských krajín a Ruska, ktorý začína mať podobu ozbrojeného mieru. Ďalším je rusko-ukrajinská hranica. Bezvízový styk a otvorenie hraníc medzi Ukrajinou s Európskou úniou znamená totiž aj nevyhnutnosť uzavrieť hranice medzi Ukrajinou a Ruskom. To sa nás týka bezprostredne, lebo ide o našu, maďarskú, poľskú a rumunskú hranicu. Európskou úniou sme tu my.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite