Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecké referendum sa skončilo, zatiaľ vedie Erdoganov tábor

.redakcia .slovensko

Po spočítaní 95 percent hlasov vedie tábor, ktorý je za ústavné zmeny. Podľa aktuálnych výsledkov 51,6 percenta Turkov súhlasilo s Erdoganovým návrhom. Prezident Erdogan si chce referendom a zmenou na prezidentský systém posilniť moc​.

Turecké referendum sa skončilo, zatiaľ vedie Erdoganov tábor Lefteris Pitarakis/AP/SITA

v Turecku sa dnes v referende hlasovalo o ústavných zmenách, ktorých schválenie by znamenalo faktickú zmenu parlamentného politického systému na prezidentský.

Po spočítaní 71 percent hlasov stále vyhráva Erdoğanov tábor. V prospech zmien podľa priebežných výsledkov hlasovalo 54,8 percenta Turkov.

Veľké mestá však hlasovali proti ústavným zmenám. „Nie“ vedie v Istanbule, Ankare aj v Izmire. Ak aj Erdogan so svojím návrhom napokon vyhrá, porážka vo veľkých mestách pre neho bude veľkým sklamaním.

Podľa predpovede Europe Elects bude výsledok hlasovania v Turecku veľmi tesný. Ak bude pokračovať doterajší trend pri spočítavaní hlasov, rozhodovať môžu desatiny percenta.

V priebehu dnešného dňa mohlo odovzdať svoje hlasy 55,3 milióna tureckých voličov. Turci, žijúci v zahraničí, mohli hlasovať počas dvojtýždňového obdobia, ktoré sa skončilo 9. apríla.

Výsledky referenda budeme aj naďalej sledovať.

Zdroj: Denník N a SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite