Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sýria: Lepšie ako nikdy

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Donald Trump prijal svoje najvýznamnejšie zahraničnopolitické rozhodnutie od nástupu do funkcie. A nech si o ňom myslíme čokoľvek, tento krok možno len oceniť.

Sýria: Lepšie ako nikdy Natália Ložeková / natalialozekova.sk

masaker v Sýrii, trvajúci už šesť rokov, je najškaredšou škvrnou na prezidentovaní Baracka Obamu. Je ešte väčšou hanbou než jeho vajatanie vo vzťahu k Putinovi. Výsledkom Asadovej brutality, tešiacej sa podpore Ruska a Iránu, je pol milióna mŕtvych a najväčšia utečeneckej kríza od druhej svetovej vojny. Tí, ktorí broja proti západným vojenským intervenciám vo svete, by si tu mali uvedomiť, že aj nečinnosť máva následky – v sýrskom prípade katastrofálne.

Vákuum západnej neprítomnosti spoluvytvorilo Islamský štát. A jeho apokalyptický pohľad na svet viedol k vlne teroristických útokov v Európe. Tie pritom nie sú zničujúce ani tak materiálnymi škodami alebo počtom obetí – akokoľvek tragická je každá takáto smrť – ako skôr koróziou hodnôt otvorenej spoločnosti. Útoky dramaticky zmenili atmosféru na kontinente a nahnali vodu na mlyn bigotnému extrémizmu. Dokladom je, že vyspelé demokracie dnes koketujú s protofašistickými stranami a kandidátmi, nehovoriac o rétorike štandardných politikov vrátane slovenského premiéra a lídra opozície.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite