Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Parlament schválil uznesenie, ktorým zrušil Mečiarove amnestie

.redakcia .slovensko

Amnestie sa v skutočnosti zrušia, keď vyjdú v zbierke zákonov, teda zajtra. Rozhodnutie parlamentu ešte bude posudzovať Ústavný súd. Na hlasovanie o amnestiách prišiel aj Robert Fico a deviati ďalší členovia vlády.

Parlament schválil uznesenie, ktorým zrušil Mečiarove amnestie Marko Erd/SITA Anna Remiášová, matka Róberta Remiáša po hlasovaní o Mečiarových amnestiách v rámci rokovania 14. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 30. marec 2017

za zrušenie amnestií hlasovalo 129 zo 144 prítomných zákonodarcov. Proti bola Natália Grausová z ĽSNS a Peter Marček sa zdržal hlasovania. Na hlasovaní neboli prítomní poslanci Dušan Muňko, Miroslav Číž, Robert Madej, Ján Podmanický (všetci Smer-SD) a Anton Hrnko a Eva Antošová z SNS. Poslanci za SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina a nezaradení hlasovali za uznesenie. Klub ĽSNS vôbec nehlasoval s výnimkou Grausovej.

Kúpte si naše špeciálne predplatné a podporte tak nadáciu Via Iuris.

Parlament o uznesení rokoval po tom, čo prezident Andrej Kiska 3. apríla podpísal novelu Ústavy SR, ktorá umožní zrušenie Mečiarových amnestií a milosti udelenej Michalovi Kováčovi ml., a tiež novelu zákona o Ústavnom súde, ktorá na schválené zmeny Ústavy nadväzuje. Obe novely sú zverejnené v Zbierke zákonov.

Návrh uznesenia na zrušenie Mečiarových amnestií podpísalo 89 poslancov predtým, ako sa dostalo do pléna. Teraz, po prijatí, by ho mal posúdiť Ústavný súd do 60 dní. Ten rozhodnutie parlamentu môže potvrdiť, alebo ho zruší. Ak však Ústavný súd neprijme v stanovenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Národná rada dnes prijala uznesenie, ktorým ruší článok V a článok VI rozhodnutia predsedu vlády SR z 3. marca 1998 o amnestii, rozhodnutie predsedu vlády zo 7. júla 1998 o amnestii, rozhodnutie prezidenta SR v konaní o milosť pre obvineného zo dňa 12. decembra 1997.

V dôvodoch sa okrem iného uvádza, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojujú amnestie predsedu vlády Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta obsiahnuté v rozhodnutiach predsedu vlády o amnestiách, a tiež udelená milosť prezidentom Michalom Kováčom zo dňa 12. decembra 1997.

Poslanci NR SR schválili vo štvrtok 30. marca vládny návrh na zmenu Ústavy, ktorý umožní zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Za vládny návrh hlasovalo zo 146 poslancov 124 zákonodarcov. Návrh z prítomných vládnych poslancov nepodporil len podpredseda SNS Anton Hrnko. Za návrh hlasovali všetci poslanci hnutia OĽaNO-NOVA, hnutia Sme rodina a tiež väčšina poslancov SaS a nezaradených.

Zdroj: SITA a Denník N

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite