Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci schválili zmenu Ústavy potrebnú na zrušenie Mečiarových amnestií

.redakcia .slovensko

Za novelu zákona hlasovalo 124 zo 146 prítomných poslancov. Koaličný návrh podporila veľká časť opozície.Podľa schváleného návrhu musí zrušenie amnestií či milosti udelených prezidentom SR do 60 dní posúdiť Ústavný súd SR.

Poslanci schválili zmenu Ústavy potrebnú na zrušenie Mečiarových amnestií Marko Erd/SITA

v hlasovaní sa ku koalícii pridala strana OĽaNO, Sme rodina, časť SaS aj poslanci okolo Miroslava Beblavého. Koalícia tak v dnešnom hlasovaní získala ústavnú väčšinu.

Kúpte si naše špeciálne predplatné a podporte tak nadáciu Via Iuris.

Podľa novej Ústavy budú mať poslanci ústavnú právomoc rušiť amnestie prezidenta a ich rozhodnutie bude automaticky posudzovať do 60 dní Ústavný súd. Ten môže rozhodnutie parlamentu potvrdiť, alebo ho zruší. Ak však neprijme v stanovenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Pri hlasovaní sa zdržalo šesť poslancov z klubu SaS a Marián Kotleba, proti bola Natália Grausová z ĽS-NS, Anton Hrnko zo SNS a nezaradený Zsolt Simon. Na hlasovaní neboli traja poslanci Smeru – Miroslav Číž, Róbert Madej a Dušan Muňko. Na zasadnutí parlamentu nebola ani Eva Antošová zo SNS.

Zmeny Ústavy musí posúdiť a odobriť prezident Andrej Kiska. Po tom, ako bude zmena Ústavy zverejnená v Zbierke zákonov, musí 30 poslancov predložiť do parlamentu návrh uznesenia na zrušenie Mečiarových amnestií. S návrhom musí súhlasiť najmenej 90 zákonodarcov. Ak bude takéto uznesenie prijaté, bude ho môcť posúdiť Ústavný súd.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite