Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Choré amnestie a ich zrušenie

.zuzana Čaputová .slovensko

Nesmierny záujem verejnosti, mobilizácia právnikov a iných osobností, film, prieskum verejnej mienky. Zo symbolu bezprávia, morálneho a právneho dna sa v posledných dňoch stáva symbol nádeje, spojenectva rozumných a zdravých síl, symbol určujúci charakter krajiny.

Choré amnestie a ich zrušenie ĽUDOVÍT VANIHER/SITA 21. marec 2017, Bratislava: Zástupcovia VIA IURIS Zuzana Čaputová a Juraj Rizman pred odovzdaním hárkov so 76 831 podpismi ľudí, ktorú sú za zrušenie amnestií.

akoby sa do úsilia o zrušenie Mečiarových amnestií zliala všetka nespokojnosť so štátnou mocou a primerane tomu nádej na nápravu. Očakávanie, že ak sa nám spoločne podarí dotlačiť politikov k náprave v tejto veci, možno ešte môžeme túto krajinu ozdraviť. Môže to byť signál, že hlas verejnosti, odbornej aj laickej, má šancu vytvoriť na politikov relevantný tlak. Zároveň je pravda, že v tejto veci ide o starý príbeh, týkajúci sa ľudí, ktorí strácajú alebo už stratili svoj vplyv. Možno len preto je šanca na dobrý výsledok.

Zrejme preto, aby spôsob riešenia Mečiarových amnestií nebol zásluhou jedného opozičného politika, prišla vládna koalícia so svojou verziou návrhu. Som presvedčená, že zrušenie amnestií ústavným zákonom bolo a je dobrým i dostatočným riešením. Vyplýva to napokon aj z januárovej výzvy právnikov. Ako už bolo veľakrát napísané, ústavodarná moc, ktorú má Národná rada Slovenskej republiky, mohla Mečiarove amnestie zrušiť ústavným zákonom priamo, aj bez posúdenia takéhoto rozhodnutia Ústavným súdom SR. Riešenie, ktoré navrhla vládna koalícia, presúva zodpovednosť zo 150 priamo volených poslancov parlamentu na trinásť sudcov Ústavného súdu SR. Ústavný súd tak bude mať právomoc zablokovať zrušenie Mečiarových amnestií. Najlepšie sa spornosť uvažovanej právomoci Ústavného súdu ukáže pri tom, keď sa snažíme dopátrať, prípadne predstaviť si, čo konkrétne by malo byť predmetom posudzovania zo strany Ústavného súdu, na základe akých kritérií by posudzoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite