Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lídri krajín Európskej únie podpísali deklaráciu, ktorá zakotvuje princíp viacrýchlostnej Európy

.redakcia .slovensko

V deň 60. výročia podpísania rímskych zmlúv sa lídri Európskej únie na summite v Ríme v deklarácii prihlásili k myšlienke, že únia musí byť jednotná a nedeliteľná.

Lídri krajín Európskej únie podpísali deklaráciu, ktorá zakotvuje princíp viacrýchlostnej Európy Alessandra Tarantino/AP/SITA

predstavitelia 27 členských krajín Európskej únie podpísali deklaráciu, ktorá zakotvuje princíp viacrýchlostnej Európy a záväzok pracovať na posilnení Únie prostredníctvom "ešte väčšej integrácie a väčšej solidárnosti" medzi jej členmi.

Krajiny EÚ - bez Británie, ktorá chce Úniu opustiť - sa v dnešnej deklarácii zaviazali "spolupracovať, rôznym tempom a intenzitou, kde to bude treba, a počas toho postupovať rovnakým smerom".

Dôkazom praktického využívania tohto princípu v minulosti je napríklad Schengenská zóna voľného pohybu, pripomenula tlačová agentúra AP.

„Jednotlivo by nás sily globálnej dynamiky obišli," uviedli lídri v deklarácii. "Stáť spoločne je naša najlepšia šanca ako na nich vplývať a chrániť naše spoločné záujmy a hodnoty.“

Deklarácia načrtla víziu budúcnosti EÚ, v ktorej sa členské krajiny môžu rozhodnúť pre užšiu spoluprácu v konkrétnych záležitostiach, umožňujúc skupinám či krajinám postupovať v integrácii rozdielnymi rýchlosťami.

Členské krajiny budú podľa deklarácie pokračovať v rešpektovaní zmlúv a budú sa môcť pripojiť k snahám o užšej spolupráci neskôr.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po stretnutí vyhlásil, že deklarácia demonštruje atmosféru narastajúceho optimizmu.

Deklarácia je podľa neho dobrým začiatkom pre širokú diskusiu o budúcnosti EÚ po odchode Británie. „To, čo sme dosiahli v dňoch pred Rímom - a v niekoľkých ostatných hodinách tu v Ríme - vyjadruje akúsi rodiacu sa optimistickú náladu - pretože na rozdiel od toho, čo sa predpokladalo, nedošlo k žiadnemu konfliktu, žiadnemu veľkému sporu medzi niekoľkými prípadnými cestami,“ vyhlásil Juncker.

Poľská premiérka Beata Szydlová po podpise deklarácie povedala, že nadišiel časť pripraviť v EÚ dobré projekty, "ktoré budú ďalším krokom pre nás vidieť rozvíjajúcu sa, jednotnú a šťastnú Európu," citovala ju poľská tlačová agentúra PAP.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite