Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoločné vyhlásenie slovenských europoslancov k Mečiarovým amnestiám

.redakcia .slovensko

My poslanci Európskeho parlamentu, zastupujúci slovenských a európskych občanov v priamo volenej inštitúcii Európskej únie, si uvedomujeme historickú príležitosť vyrovnať sa s temnou minulosťou mečiarizmu.

Spoločné vyhlásenie slovenských europoslancov k Mečiarovým amnestiám Jean-Francois Badias/AP/SITA

amnestie, ktoré udelil Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident, bránia vyšetreniu a potrestaniu vážnych zločinov únosu syna prezidenta Michala Kováča a vraždy Róberta Remiáša.

Podozrenia, že sa na týchto zločinoch podieľala Slovenská informačná služba či iné štátne orgány a osoby, sú škvrnou na spravodlivosti a považujeme za nevyhnutné sa s týmito zločinmi raz a navždy vyrovnať. Vítame snahu politických strán dospieť k dohode a definitívne vyriešiť traumu, ktorá už viac ako dve desaťročia ťaží slovenskú spoločnosť.

Vnímame ako veľké pozitívum, že sa ukázala sila občianskej spoločnosti, ktorá je jedným z predpokladov pre zdravú a fungujúcu demokraciu. Hlas občanov významne prispel k hľadaniu cesty ako amnestie zrušiť.

Slovenská republika je členom EÚ. Predstavuje spolok civilizovaných krajín, pre ktoré sú charakteristické demokratické mechanizmy, právny štát a dodržiavanie ľudských práv. Sme presvedčení, že ak po zrušení nemorálnych amnestií dôjde k naplneniu spravodlivosti, Slovenská republika jednoznačne preukáže svoju príslušnosť k civilizovaným európskym štátom.

Ako občania budeme môcť byť na našu vlasť hrdí. Pripájame sa preto k prezidentovi SR, poslancom slovenského zakonodárneho zboru, vláde SR, právnym autoritám a v neposlednom rade aj k širokej verejnosti a vyjadrujeme prianie i požiadavku amnestie Vladimíra Mečiara a milosť udelenú prezidentom Kováčom zrušiť a umožniť vyšetrenie s nimi súvisiacich zločinov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite