Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

My vieme ľudí integrovať

.lukáš Krivošík .slovensko

V Nemecku sa pomaly rozbieha volebná kampaň. O utečencoch, Martinovi Schulzovi i Bavorsku sme sa rozprávali s poslancom Spolkového snemu za Kresťansko-sociálnu úniu Karlom Holmeierom.

My vieme ľudí integrovať Robert Barca

počas utečeneckej krízy to medzi vašou CSU a Merkelovej CDU iskrilo. No v septembri sú v Nemecku voľby, do ktorých idete spolu. Dali sa už vzťahy oboch strán do poriadku?

Keď v roku 2015 spolková kancelárka povedala, že všetci utečenci k nám môžu prísť, naozaj medzi CSU a CDU došlo k výmene názorov. Bolo to v prvom rade preto, že veľa ľudí prišlo do našej krajiny nekontrolovane. Vo verejnosti to vyvolalo zneistenie. Ako CSU sme teda prakticky od začiatku hovorili, že musíme obmedziť počty prichádzajúcich a že musíme všetkých zaregistrovať, aby sme vedeli, kto prichádza. Medzičasom sme o mnohom presvedčili aj CDU a postoje našich strán sú si už oveľa bližšie.

no Angela Merkel stále neakceptovala vašu požiadavku hornej hranice na prijímanie utečencov.

To nie, ale spolková kancelárka uznáva, že rok 2015 sa nesmie opakovať. Pokiaľ ide o vtedajšie množstvá prichádzajúcich, išlo o jednorazovú udalosť. Spolková kancelárka chcela pomôcť, nuž pomohli sme. Dôležitá otázka je ako a koľko ľudí dokážeme integrovať, aby nevznikali problémové paralelné spoločnosti. Dnes sa chceme vpratať niekde medzi 200 až 250-tisíc prichádzajúcich ročne.

čo znamená integrácia napríklad z pohľadu vášho okresu?

V mojom okrese žije okolo 125-tisíc obyvateľov. Máme asi 1 400 utečencov a približne rovnaký počet dobrovoľníkov, ktorí im pomáhajú. Veľkú rolu zohrávajú naše rodinné, malé a stredné podniky, ktoré sa rozhodli utečencov vyučiť a zamestnať. Ľuďom, ktorí sa chcú integrovať, snažia sa naučiť po nemecky a hľadajú u nás nový domov, musíme pomôcť. No ľudí, ktorí sa integrovať nechcú alebo prišli len z ekonomických dôvodov, musíme vedieť poslať domov.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite