Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mečiarove amnestie: Nechali sme si uniesť slobodu

.vladimír Crmoman .slovensko

Dáme tým, ktorí nám majú slúžiť, „amnestiu“? Necháme ich, aby ďalej zatĺkali a vyhovárali sa? Je načase vyjadriť svoj nesúhlas.

Mečiarove amnestie: Nechali sme si uniesť slobodu Peter Maďar/SITA Učitelia by ako morálny vzor pre deti a mládež mali vyučovať o Mečiarovi a ním udelených amnestiách.

minulý týždeň sa ma moja 12-ročná dcéra spýtala, čo je to amnestia. A tak som jej mohol vysvetliť, čo sa na Slovensku udialo v 90. rokoch. Je veľmi dobre, že prostredníctvom filmu Únos a hudby k tomuto filmu môže konečne spoločnosť viac reflektovať mečiarizmus a to, čo s nami urobil. Zároveň súčasná mladá generácia má možnosť spoznať podoby našej ranej demokracie.

Amnestia a únos spolu veľmi súvisia. Mečiarove amnestie vnímam ako špičku ľadovca, vrchol pyramídy, na ktorom je krv zavraždeného. Našu spoločnosť tento zločin zviera, traumatizuje a pokiaľ sa to nevyrieši pomenovaním vinníkov, nemôžeme byť slobodní.

Žijeme v dobe, keď politici majú amnestiu takmer na všetko. Beztrestne môžu takmer čokoľvek. Nemusia plniť sľuby, nemusia odstúpiť, keď sú zapletení v korupčných kauzách, rodinkárstve, klientelizme. Nemusia robiť nič. Stačí len sľubovať a kamuflovať činnosť. Napríklad s nástupom každého ministra školstva ohlasovať reformu školstva a potom sa nám 4 roky vysmievať rokovaniami, reformnými slohovými prácami, okrúhlymi stolmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite