Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Otvoríme trh práce cudzincom?

.redakcia .slovensko .polemika

Nezamestnanosť sa zmenšuje a s ňou aj okruh ľudí, medzi ktorými by si firmy mohli vyberať zamestnancov. Priemysel volá po prilákaní pracovníkov z cudziny. No táto možnosť medzi politikmi, ekonómami a občanmi nie je prijímaná bez výhrad.

veronika Remišová, poslankyňa Národnej rady SR za OĽaNO

Voľný pohyb a práca ľudí z krajín EÚ je podstatou fungovania Únie, preto o tom ani netreba polemizovať. Premiér Fico však hovorí o požiadavkách na dovoz ľudí z tretích krajín – z Vietnamu, Filipín či pre neho trochu nezvykle aj zprevažne moslimskej Malajzie. Na jednej strane mnohé slovenské podniky zápasia s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov, čo môže ohrozovať ich výrobu.

Na druhej strane máme stále viac ako 270-tisíc nezamestnaných a viac ako 150 000 ľudí pracujúcich ďaleko od rodiny v zahraničí. Takýto stav brzdí ekonomickú budúcnosť Slovenska. Najviac však ohrozuje ľudí, ktorí vinou nezamestnanosti strácajú nádej a schopnosť postarať sa o seba a svoju rodinu. Za hlavnú príčinu tohto stavu považujem zlyhania vlády Roberta Fica v oblasti školstva, neriešenie problému zaostávajúcich regiónov, ako aj chýbajúcu infraštruktúru najmä v chudobných častiach Slovenska. Pán Fico a jeho ministri sľubovali dokončenie diaľnice do Košíc v roku 2010, potom 2013, a dnes nám vláda hovorí o roku 2026. Dôsledkom je koncentrácia veľkých investícií v západnej časti krajiny. Príkladom je nová automobilka v Nitre. Napriek stámiliónovej podpore zo štátneho rozpočtu nie je isté, či väčšinu pracovníkov nebudú tvoriť ľudia zo zahraničia, keďže miera nezamestnanosti sa v okrese Nitra pohybuje iba okolo 5 percent.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite