Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump a obchodné dohody

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

S Trumpom sa do Washingtonu vrátil názor, že siahodlhé obchodné dohody sú nanič. Namiesto nich hodlá dojednať jednoduché zmluvy, napríklad so Spojeným kráľovstvom. Dobrý nápad?

Trump a obchodné dohody Natália Ložeková / natalialozekova.sk

okrem Trumpa sa na dohody ako TTIP či NAFTA pozerajú podozrievavo aj mnohí zástancovia slobodného trhu. Zmluva o slobodnom obchode sa dá predsa napísať na jednu stranu. Krajiny sa tiež môžu otvoriť obchodu bez toho, aby sa o tom s kýmkoľvek dohadovali, nie?

Nie tak rýchlo. Obchodné dohody nie sú zložité kvôli neschopnosti vyjednávačov alebo tomu, že by títo boli vo vrecku veľkých firiem. Zložité sú preto, lebo v moderných ekonomikách je zložitá regulácia.

V 19. storočí stačilo na otvorenie trhov zrušiť clá, kvóty či iné formy diskriminácie proti zahraničným výrobkom. Tieto formy protekcionizmu sú dnes na ústupe. Súčasne však na dôležitosti narástla regulácia, týkajúca sa ochrany zdravia a bezpečnosti, životného prostredia, podmienok poskytovania služieb, zaobchádzania s osobnými údajmi a tisícov iných otázok. Regulačný štát sa nám nemusí páčiť, je však realitou. A rozmanitosť regulácií medzi krajinami je zďaleka najvýznamnejšou bariérou slobodného obchodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite