Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump neotáľa – zakázal vstup do USA občanom siedmich moslimských krajín

.robert Barca .slovensko

Bez ohľadu na to, či máte platné cestovné víza, pokiaľ ste občanom Sýrie, Iraku, Iránu, Somálska, Sudánu, Jemenu a Líbye, máte smolu. Cesta do USA je pre vás uzavretá.

Trump neotáľa – zakázal vstup do USA občanom siedmich moslimských krajín Susan Walsh/AP/SITA

nový americký prezident Donald Trump v piatok výkonným nariadením zakázal vstup do Spojených štátov občanom zo siedmich krajín sveta na 90 dní (a to aj napriek držbe platných víz). Zároveň pozastavil činnosť programu prijímania utečencov z týchto krajín na 120 dní. Ide o štáty s prevažne moslimským náboženstvom – Sýria, Irak, Irán, Sudán, Líbya, Somálsko a Jemen. V prípade Sýrie je však pozastavenie prijímania utečencov naneurčito, až kým nebudú zavedené „významné zmeny“.

Donald Trump vyhlásil, že vstup týmto ľuďom zakazuje bez ohľadu na to, či ide o utečencov, alebo nie, pretože prijať ich by bolo „v protiklade so záujmami USA“. Cieľom nariadenia je dôkladné posilnenie kontroly moslimských imigrantov, ktorí chcú prísť do USA v rámci protiteroristických opatrení. Výnimky pre vstup platia iba pre diplomatov či držiteľov špeciálnych vízových povolení.

Podľa najnovších informácií sa zákaz vzťahuje aj na 500-tisíc držiteľov zelenej karty – napriek tomu, že v Trumpovom dokumente o nich nie je ani zmienka, aj ich držitelia mali už na amerických letiskách problém so vstupom do krajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite