Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko, Amerika a stred

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Aj tí najmúdrejší politici potrebujú efektívnu opozíciu. Prezident Trump, ktorý disponuje mocou ako nikto iný na zemi, ju potrebuje dvakrát.

Slovensko, Amerika a stred ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK Dalibor Roháč, výskumník American Enterprise Institute.

vyzerá to tak, že Trump silnú opozíciu mať bude. Deň po jeho inaugurácii zažili Spojené štáty najmasovejšiu vlnu politických protestov vo svojej histórii – Ženský pochod. Akcia sa uskutočnila aj v mnohých iných krajinách, mala feministický nádych a mileniálny humor na transparentoch. „Som všeobecne nespokojný so súčasným stavom vecí,“ hlásal jeden pred americkým veľvyslanectvom v Londýne.

Pochod vítali niektorí komentátori ako začiatok ľavicovej Tea Party. Táto paralela je však skôr dôvodom na znervóznenie. Tea Party síce dala vzniknúť novej generácii nekompromisných republikánskych kandidátov, tí však vo Washingtone veľa nedosiahli. Ich „úspech“ spočíval v burcovaní hnevu svojej voličskej základne až do bodu, v ktorom bola zrelá na voľbu Trumpa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite