Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je na vine politická korektnosť?

.peter Stach .slovensko

Rétorický zápas proti „politickej korektnosti“, ktorý sa po prezidentskej kampani v USA rozhorel aj na Slovensku, vyvoláva rozpaky. Nie je totiž jasné, kto tu voči komu bojuje.

Je na vine politická korektnosť? DMITRIY SHIRONOSOV/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA Politickú korektnosť obhajuje málokto. Stala sa totiž synonymom cenzúry a konformity.

zatiaľ čo kritikov je čoraz viac, nikto sa zatiaľ neodhodlal politickú korektnosť obhajovať. Nie je to populárne, keďže tento výraz sa stal synonymom cenzúry a popierania „zdravého sedliackeho rozumu“. Ale čo ak pôvodne išlo o snahu citlivejšie narábať so slovami tam, kde priamo ovplyvňujú život ľudí? O pokus nahradiť rýchle závery, postavené na predsudkoch, niečím spoľahlivejším?

Korektný znamená správny. Korektnosť je však viac, než faktická a logická správnosť. V prirodzenom jazyku toto slovo naznačuje aj istú zdržanlivosť: korektné tvrdenie sa drží faktov, vyhýba sa zovšeobecneniam a je slepé k osobe názorového protivníka. Byť korektný zahŕňa aj ochotu priznať obmedzenia vlastného poznania – možno najkorektnejšou odpoveďou vôbec je sokratovské „neviem“. V tejto poslednej charakteristike môže byť „obyčajná“ korektnosť dokonca opakom „politickej“ korektnosti, ktorá „vie“.

trochu histórie

Za otca výrazu „politicky korektný“ sa pokladá Lev Trockij. V úvahách o čínskej revolúcii z roku 1928 hovorí o „korektnej (správnej) politickej línii“ a „správnej (korektnej) politickej orientácii“, ktorá prispôsobuje svoju taktiku okolnostiam. V stati o Kantonskom povstaní ňou obhajuje na prvý pohľad protirečivé postoje ruských boľševikov k zakladaniu sovietov – zatiaľ čo v Nemecku v roku 1923 a v Číne v roku 1927 boli proti, v roku 1926 založenie sovietov v Číne podporovali.

„Problém však nastáva vtedy, keď sa štatistická pravdepodobnosť zamieňa za kauzalitu.“

Postupne sa z politickej korektnosti stal terminus technicus označujúci vyjadrenia, ktoré boli správne vo vzťahu k nespochybniteľným tézam politických alebo ideových hnutí. Dnešné chápanie politickej korektnosti dobre charakterizoval americký prezident George H. W. Bush v príhovore na Michiganskej univerzite: „Hoci toto hnutie vychádza z chvályhodnej túžby odstrániť pozostatky rasizmu, sexizmu a nenávisti, nahrádza staré predsudky novými. Niektoré témy, výrazy a dokonca gestá pritom označuje za neprípustné.“

Je zaujímavé, že bývalý podpredseda slovenskej vlády Ivan Mikloš ide v krátkej úvahe na túto tému v Hospodárskych novinách ešte ďalej, keď politickú korektnosť označuje za jednu z príčin krízy liberálnej demokracie. Podľa neho totiž politická korektnosť bráni „otvorene a kriticky“ pomenúvať spoločenské problémy a ich príčiny.

Predsudky založené na farbe pleti, pohlavia, veku alebo aj zdravotného stavu ignorujú výnimočnosť každého človeka, jeho individualitu. Popierajú koncept osobnej slobody, zodpovednosti za vlastné konanie a nahrádzajú ho determinizmom – konanie človeka je tu vždy dané tým, s čím sa narodí a čo sám nedokáže nijako ovplyvniť. Ten, kto sa narodí ako Nemec, bude poriadkumilovný, Arab ľstivý a špinavý, na človeka s očnou chybou si treba dať pozor, lebo uhýba pohľadom, žena bude vždy klebetná a ten, kto príde na svet ako Róm, sa bude vyhýbať poctivej práci. Áno, môžu sa snažiť byť iní, ale je to v nich, už sa s tým narodili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite