Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Držme im palce

.ján Oravec .slovensko

Britskí voliči rozhodli. Výsledok svet šokoval. Hystéria však nie je namieste. Británia neodchádza z Európy, odchádza „len“ z Európskej únie.

Držme im palce Dylan Martinez/AP/SITA 5. júl 2016, Londýn: Mark Carney, guvernér Bank of England, hovorí o rizikách brexitu pre britskú ekonomiku.

až opadnú emócie, budú potrebné chladné hlavy na obidvoch stranách, ktoré s rozumom vyrokujú nový model ekonomických vzťahov.

Aký bude vývoj a výsledok týchto rokovaní, to dnes nikto nevie odhadnúť, pretože v hre je príliš veľa premenných, ekonomických, ako aj politických, ktoré budú tento proces zásadným spôsobom ovplyvňovať. Veľa bude závisieť od prístupu predstaviteľov Británie aj EÚ k rokovaniam o budúcom usporiadaní ich ekonomických vzťahov.

Na britskej strane bude kľúčové, akú rokovaciu stratégiu si vyberie nasledovník Davida Camerona vo funkcii predsedu vlády. Ten bude mať k dispozícii celý vejár možností. Jednu krajnú alternatívu predstavuje názor, ktorý v referendovej kampani prezentovala skupina britských ekonómov EfB, „Ekonómovia za brexit“, podľa ktorých Británia nepotrebuje nijakú novú dohodu, úplne stačí, keď zruší všetky dovozné clá, čo by podľa nich zvýšilo HDP Británie o 4 percentá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite