Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rybníček: Stretávam sa so strachom

.michal Magušin .slovensko

Ako primátor Trenčína Richard Rybníček s ambíciou zásadne prebudovať krajinu reaguje na prvé výhrady k svojim plánom?

Rybníček: Stretávam sa so strachom Boris Németh Trenčiansky Richard Rybníček sa pýta, prečo neveríme ľudom v mestách a obciach. Sú to totižto hlavne oni, vďaka ktorým táto krajina funguje.

ako sa plánujete vysporiadať s vysoko pravdepodobným nárastom vplyvu regionálnych malých oligarchov, podnikateľov, mafiánov, ktorí sa okamžite „vrhnú“ na lokálnych politikov so zväčšeným vplyvom, kompetenciami a financiami? Nehrozí subsidiarizácia korupcie?

Prečo sa stále niekoho bojíme? Prečo neveríme ľuďom v mestách a obciach na Slovensku, ktorí možno nie sú každý deň v médiách, ale odvádzajú pre túto krajinu množstvo dobrej práce a hlavne vďaka nim, ich snahe a kreativite táto krajina funguje?

Medzi decentralizáciou a korupciou priama väzba neexistuje. Väčšina malých úspešných štátov je silne decentralizovaná a s nízkou mierou korupcie. Absolútna moc korumpuje absolútne. Dnes je korupcia a klientelizmus problémom centrálnej vlády a štátnych úradov, pričom sa tu stále vyvoláva dojem, ako by to bolo hlavne v samospráve. To je nefér. Tento obraz vytvárajú centrálne médiá a centrálna vláda. Tá bez problémov znevažuje hospodárenie miest a obcí vždy, keď stúpne deficit štátu. Vždy sa konštatuje, že príčinou zvyšujúceho sa dlhu je zlé hospodárenie samosprávy. Čo je klamstvo.

Samospráva tvorí 3 percentá dlhu Slovenska, ktorý zhoršuje predovšetkým centrálna vláda. Decentralizácia znamená silný štát. To, čo dokáže riadiť obec či mesto, nech riadi. Čo nedokáže riadiť prenesie na kantón a potom sú centrálne kompetencie štátu, ktorých v silnom štáte nie je veľa, ale o to sú funkčnejšie a efektívnejšie.

zdá sa, že nájsť dostatok odborne zdatných ľudí môže byť náročné už na celoslovenskej úrovni. Ako sa podľa vás dá zabezpečiť dostatok kvalitného personálu na riadenie silnejších samosprávnych jednotiek (kantónov)?

V Trenčíne mám okolo seba tím skvelých mladých kolegov a spolupracovníkov. Veľa šikovných zamestnancov, ktorí sú vynikajúci vo svojej problematike. V našom zastupiteľstve sedí 24 poslancov, ktorí robia skvelú prácu v teréne a hlavne zabezpečujú účinnú kontrolu hospodárenia a narábania s financiami. A verte, že vedieme zložité diskusie. Nie vo všetkom sa zhodneme, ale máme snahu mať dobré výsledky, lebo sme pod obrovskou každodennou kontrolou vlastných voličov. Som presvedčený, že podobných ľudí nájdete v samospráve po celom Slovensku, len im musíte dať dôveru a nechať ich spolurozhodovať o chode mesta a obce.

Práve centralizácia štátu je dôsledkom pocitu, že len tí „hore“ na celoslovenskej úrovni vedia, čo robiť s krajinou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite