Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hrubou silou

.peter Schutz .slovensko

Vládny program sa naivne teší na slovenský semester na čele Únie, no Ficovi & Lajčákovi sa môže ľahko pritrafiť, že budú predsedať rozkladu európskeho projektu.

Hrubou silou Urban Klement/SITA 22. február 2016, Bratislava: Predseda vlády Robert Fico a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák počas tlačovej besedy v rámci predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Ako celé predsedníctvo dopadne?

okrem brexitu, ktorý môže spustiť blížiace sa britské referendum už 23. júna, je na európskom stole čoraz vyhrotenejší spor o prerozdelenie utečencov. Tento spor pritom vzhľadom na investovaný politický kapitál i emócie prerástol svoj „technický“ význam. Predovšetkým skupina V4 nesie zodpovednosť, že problém kvót sa zduril do takého konfliktu, že alternatívou je dnes buď kapitulácia jednej zo strán tak, že úplne stratí tvár, alebo rozparcelovanie zóny voľného pohybu v Európe na viac častí. Táto parcelácia pritom hrozí aj bez ohľadu na V4, pretože už aj rakúsky plot zakladá vážnu otázku, ako ďaleko je od prehradenia talianskej hranice a ako ďaleko bude potom k úplnému rozpadu voľného pohybu v EÚ.

Na totálnu vojnu proti kvótam, ktorú chybne vedú krajiny V4, je však odpoveďou z Bruselu tiež len sila. Krátkodobý návrh „mechanizmu rovnomerného prerozdelenia“ z dielne Európskej komisie či uznesenie Európskeho parlamentu o dlhodobej reforme azylovej politiky sa totiž tvária tak jednoznačne, akoby iný názor ani neexistoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite