Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pripadne školstvo Kotlebovi?

.radovan Potočár .slovensko

Protesty učiteľov a volebné preferencie medzi prvovoličmi zdvihli prst. Nová vláda však marazmus v školstve iba zakonzervuje.

Pripadne školstvo Kotlebovi? Martko Erd/SITA Nový minister školstva, dlhoročný úradník, Peter Plavčan. Ťažko si predstaviť, že by priniesol žiadúcu zmenu situácie v slovenskom školstve.

.súčasné problémy školstva sú nepochybne jedným z faktorov, prečo mladí ľudia čoraz ťažšie rozlišujú nenávisť od názoru, konšpirácie od informácií a o fašizme majú iba hmlistú predstavu. K tomu ekonomický rozmer. Nekvalitne pripravení absolventi zo školy smerujú rovno na úrady práce – a vo voľbách hľadajú protest. Že ho ponúkne obdivovateľ Slovakštátu, to im neprekáža. Slovenský štát? Nenaučili sa.

Tému školstva Robert Fico ešte pred voľbami stenčil na otázku platov a odbil ho ako boj bratislavských učiteľov proti vláde. Štátu a štátostrane. Že by si politik, ktorému mentálne nastavenie neumožňuje vidieť ďalej ako po najbližšie voľby, dokázal uvedomiť závažnosť situácie, to je až desivo nepravdepodobné.

„Programové priority, z ktorých má vychádzať vládny program, krúžia okolo školstva s až žalostnou vágnosťou.“

V prípade, že rýchlosť, s akou oligarchovia vyskladali novú vládu, nenaženie Kotlebovi dosť vody na mlyn, zakonzervovaný status quo v školstve sa môže postarať o zvyšok. Ak by to nový kabinet totiž myslel s bojom proti extrémizmu vážne, začať by musel okrem skutočnej regionálnej politiky a protikorupčných opatrení práve od školstva. Pokiaľ má však podporu regiónov stelesňovať výstavba multifunkčných ihrísk a boj proti korupcii garantovať Robert Kaliňák, nádeje na systémovú reformu v školstve blednú.

školstvo v programoch obchádzali

„Nový minister by mal v prvom rade riešiť to, čo mu odchádzajúca vláda a minister nechali nevyriešené na stole. Ide predovšetkým o požiadavky učiteľov, pre ktoré vstúpili do ostrého štrajku a teraz sú v štrajkovej pohotovosti,“ hovorí Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov.

Programové priority, z ktorých má vychádzať vládny program, krúžia okolo školstva s až žalostnou vágnosťou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite