Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zasepova kontrolórka: Ľudia sú radšej klamaní, odpísali mi len dvaja biskupi

.ľubo Bechný .slovensko

Marta Bočeková a jej kolegyňa Petra Marhefková boli autorkami vnútornej kontroly na Katolíckej univerzite, ktorú dal urobiť bývalý rektor Tadeusz Zasepa.

Zasepova kontrolórka: Ľudia sú radšej klamaní, odpísali mi len dvaja biskupi Ľubo Bechný „Nedostala žiadnu prácu a pozerala sa do prázdneho stropu,“​ hovorí o svojom vyštvávaní z Katolíckej Univerzity Marta Bočeková.

V januári minulého roku po dlhodobej PN dostala výpoveď aj Marta Bočeková. Oficiálnym dôvodom bolo zrušenie pracovného miesta. Pani Marte Bočekovej sa podarilo súdne dosiahnuť zneplatnenie výpovede a nastúpila späť na Katolícku univerzitu. Prezident Andrej Kiska ju pozval na stretnutie s osobnosťami Žilinského kraja.

v ktorých rokoch ste boli kontrolórkou na KU?

Nastúpila som v roku 2012 a kolegyňa 2013 nastúpila najprv na absolventskú prax a potom za kontrolórku.

takže obe ste nastúpili v období rektorovania prof. Zasepom?

Áno.

predtým tam nebolo oddelenie kontroly?

Bolo. Ale ako som sa dozvedela, nik túto kontrolu nevykonával. Pán rektor Zasepa mal už dlhšiu dobu isté podozrenia. Chcel túto pozíciu obnoviť a vnútornú kontrolu uviesť do praxe.

zistili ste nejaké pochybenia, ktorými sa zaoberala aj ministerská kontrola?

Áno, ale o detailoch nemôžem hovoriť.

po odstúpení profesora Zasepu ste boli odídená. Ako k tomu došlo a prečo?

Bola to zvláštna situácia. Tesne pred nástupom nového rektora na mňa prišla sťažnosť z filozofickej fakulty ohľadom poslednej kontroly, ktorú som tam vykonávala. Pripravila som si argumenty a išla som za pánom rektorom Jarabom. Bolo to deň pred mojím nástupom na dovolenku.

Pán rektor si moje argumenty zobral – s tým, že ekonomickú časť posúdi kvestorka, že on sa tomu nerozumie a nechá to na ňu. Rozprávali sme sa o príprave nového organizačného poriadku. Pri tej príležitosti ma pán rektor ubezpečil, že sa nemám báť, že si svoje políčko aj v novej organizačnej štruktúre určite nájdem. Keď som sa 17. júla 2014 vrátila z dovolenky, tak si ma cca o 8.30 zavolal do svojej kancelárie, kde mi oznámil, že on za to nemôže, ale že akademický senát rozhodol, že moje miesto bude zrušené.

ako ste reagovali?

Zostala som veľmi prekvapená a myslela som, že zinfarktujem. Bola som šokovaná, že nové vedenie KU sa nechcelo zaoberať mojimi závažnými zisteniami a chcelo kontrolu zrušiť. Každý človek, ktorý vedie nejakú väčšiu firmu by mal chcieť vedieť, ako sa šafári vo firme s peniazmi a majetkom.

„Dostala som z toho prístupu tak silné bolesti v hrudi, že som musela ísť k lekárovi. Búšenie srdca a arytmia.“

ten senát skutočne zasadal? Overovali ste si to?

Boli nejaké výstupy. No akademickému senátu tento návrh musel niekto predložiť. Akademický senát predložený materiál schváli, alebo neschváli. Takže výroky rektora, že on za to nemôže a podobne sú irelevantné.

vy ste boli dve kontrolórky. Senát rozhodol o prepustení oboch?

Áno. Napriek tomu, že bol vytvorený referát pre vnútorný audit a riadenie kvality, ani jednej z nás nebolo toto miesto ponúknuté, pričom tam boli vytvorene dve tabuľkové miesta. Naše pôvodné oddelenie sa volalo referát kontroly a spadali sme priamo pod rektora.

ako prebiehalo vaše prepustenie?

Pán rektor Jarab povedal, mám tu pre vás dohodu. Požiadala som ho, aby mi ju dal, že sa poradím s právnikom, čo on odmietol. Dokonca mi ju nedal ani prečítať.

to ste mali podpísať niečo, čo si ani neprečítate?

Áno. Na to vytiahol druhý papier, že keď nechcem podpísať dohodu, nech podpíšem aspoň to, že som bola upovedomená, čo som tiež odmietla podpísať.

upovedomená o čom?

Že budem prepustená z organizačných dôvodov. Aj tento doklad som odmietla podpísať bez toho, že by mi bolo umožnené ho s niekým konzultovať. Oznámenie, že budete prepustený je v tej chvíli tak stresujúca záležitosť, že je problém sa v tej chvíli rozhodnúť čo je správne a čo nie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite