Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Noc prebudenia v Kolíne

.lukáš Krivošík .slovensko

V Kolíne sa opäť objavili sexuálne útoky, páchatelia sú opisovaní ako muži európskeho pôvodu. Útoky sa diali aj počas silvestrovskej noci. V Nemecku sa vtedy niečo zlomilo.

Noc prebudenia v Kolíne Federiko Gambarini / Profimedia Ralf Jäger, minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, odmieta názory, že by mal odstúpiť.

na Nový rok, krátko pred deviatou ráno, vydala polícia v Kolíne nad Rýnom informáciu o priebehu silvestrovských osláv v meste. Ich priebeh označila za „pokojný“. Bolo to klamstvo. Celý rozsah toho, čo sa na Silvestra udialo, je odkrývaný len postupne. Na priestranstve medzi Kolínskym dómom a hlavnou železničnou stanicou zrejme vytvorilo použitie zábavnej pyrotechniky v mase ľudí chaotickú neprehľadnú situáciu. Tú využili veľké skupiny mužov na okrádanie a sexuálne obťažovanie žien. Mnohé z nich obkolesilo až niekoľko desiatok mladíkov. Obchytkávali ich a viaceré obrali o peňaženky a mobilné telefóny.

Polícia na mieste bola zúfalo poddimenzovaná a situáciu nezvládla. Do našej uzávierky bolo podaných 561 trestných oznámení pre sexuálne obťažovanie a krádeže. Malo tu tiež dôjsť k dvom znásilneniam. Polícia vyhodnocuje asi 350 hodín kamerových záznamov a vyšetruje účasť niekoľkých desiatok podozrivých. Niektoré informácie hovorili až o tisícke páchateľov. Experti na kriminalitu, ktorých do štúdií pozývajú nemecké televízie, priznávajú, že väčšinu páchateľov sa možno nikdy nepodarí postaviť pred spravodlivosť.

„Novinárom účasť Sýrčanov potvrdili kolínski policajti vrátane šéfa krajinských policajných odborov.“

Akoby správy z Kolína neboli samy osebe dosť šokujúce, podobné incidenty hlásili aj ďalšie nemecké mestá. V Hamburgu došlo na políciu 153 oznámení. V Bielefelde sa vraj podľa novín Westfalen-Blatt dav asi 500 mužov pokúsil s použitím násilia vniknúť do nočného klubu. Ženy údajne aj tu boli obťažované neželanými dotykmi. Podobné správy prišli aj z Frankfurtu a Stuttgartu.

.taharuš gamea
Výtržníkov z Kolína v prvých dňoch opisovali ako mužov „severoafrického alebo blízkovýchodného“ pôvodu. Úrady najskôr účasť čerstvých utečencov, ktorí vlani hromadne prišli do Nemecka, na incidente popierali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite