Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sloboda sa nekoná, no hrajme sa na ňu

.iva Mrvová .slovensko

Predsedá Rade OSN pre ľudské práva, no ženy v nej nesmú riadiť auto. Ako posledná krajina im teraz priznala volebné právo. Médiá hovoria v súvislosti so Saudskou Arábiou o prelome.

Sloboda sa nekoná, no hrajme sa na ňu Aya Batrawy/AP/SITA Žena po prvýkrát hlasuje vo voľbách do mestskej rady v Rijáde v sobotu 12. decembra 2015.

keď sa v rámci rigidných absolutistických monarchií hovorí o uvoľňovaní či nebodaj reformách, púta to pozornosť. O to viac, ak ide o regionálneho spojenca Západu a najväčšieho distribútora ropy s vplyvom na politickú stabilitu Blízkeho východu. Prichádza čas na ľudskoprávnu eufóriu?

čaro politiky a čudná kampaň

K urnám v Saudskej Arábii prichádzali v sobotu ženy v 83-ročnej histórii krajiny prvýkrát. Šlo o výber členov mestských rád, politické strany či národné voľby rigidný vahábistický režim neponúka. Hoci je Saudov dohromady viac ako 28 miliónov, za oprávnených voličov sa zaregistrovalo menej ako 1,5 milióna obyvateľov. Drvivá väčšina patrila mužom, 130-tisíc voličov však historicky tvorili ženy. Kreslo z nich po nedeľnom sčítavaní získalo dohromady 20. Pevnosť vlastnej motivácie si otestovali už v čudnej predvolebnej kampani.

Keďže v krajine stále platí oddeľovanie žien od mužov, kandidujúca žena nemohla vystúpiť verejne a rozprávať so svojimi voličmi priamo. Smela tak učiniť len spoza nepriehľadnej zábrany. Ak ju odmietla, mala stále možnosť požiadať muža, ktorý by volebný program predniesol potenciálnym voličom za ňu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite