Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel veľký európsky politik

.peter Zajac .slovensko

Helmuta Schimdta som nikdy osobne nezažil, a predsa som mal pocit, že sa poznáme. Spolu s ním odišla jedna veľká epocha.

Zomrel veľký európsky politik Marcus Brandt/Corbis/profimedia Bývalý nemecký kancelár Helmut Schmidt. Významný politik a veľký Európan.

asi to bolo tým, ako dôverne debatoval so Sandrou Maischberger v ARD či s Maybrit Illner v ZDF, poťahoval si z cigarety, čo bolo v nemeckej televízii jeho výsadným právom a s oboma koketoval, čo sa im zjavne páčilo. Vytvárali spolu pocit intimity, do ktorého vtiahli aj diváka.

Diskutovali s ním aspoň raz za rok, v poslednom čase už sedel na vozíčku, ale keď mu v apríli tohto roka Sandra Maischberger ponúkla elektronickú cigaretu, odmietol s tým, že predsa nebude robiť sprostosti. No keď mu na konci relácie povedala, že ho chce vidieť každý rok až do stovky, s hamburskou suchosťou jej povedal, že tu už nebude.

Mal pravdu. Pred ním odišiel v marci tohto roku jeho priateľ, bývalý singapurský predseda vlády Lee Kuan Yew a nažive ostal už len Henry Kissinger.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite