Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko čaká najväčšia zmena za osem rokov

.michal Magušin .slovensko

Michał Łuczewski je poradcom poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Chce prebudovať spoločnosť na komunitu cez solidaritu a odkaz duchovných lídrov. Myslí si, že prichádza zmena.

Poľsko čaká najväčšia zmena za osem rokov Jakub Szymczuk Michał Łuczewski je jednou z výrazných tvárí novej generácie v poľskej politike.

aká je atmosféra v krajine len niekoľko hodín pred voľbami?
Napätá, pretože voľby prinesú najvýraznejšiu zmenu v poľskej politike za posledných 8 rokov. Vládnucu stranu Občianska platforma vystrieda buď Právo a spravodlivosť (PiS) a jej koaliční partneri, alebo – čo je menej pravdepodobné – nejaká široká koalícia proti PiS. Zmena však určite nastane a vidieť to už teraz. Jedna strana varuje, že s PiS príde „demokratúra“, teda kombinácia demokracie a diktatúry. Druhí tvrdia, že teraz, naopak, prichádza skutočná demokracia, ktorá vymení skorumpovanú stranu.

.proti sebe stoja dve líderky: súčasná premiérka Eva Kopacz z Občianskej platformy a Beata Szydlo z PiS. Aký je medzi nimi najväčší rozdiel?
Ani jedna z nich nemá silnú charizmu, čo bol rozdiel medzi prezidentskými kandidátmi Komorowským a Dudom. Najväčšou odlišnosťou je asi ideológia. Tá, ktorú zastáva premiérka, je demobilizačná: sme hrdí na náš úspech, my ako Občianska platforma. Využili sme eurofondy, naša pozícia v Európe je skvelá. Všetko je na dobrej ceste, voľte nás, ak chceme pokračovať. Szydlo zas tvrdí, že Poľsko stráca čas na vývoj, musí zmeniť svoj postoj k Európe a k Rusku.

.čo je lepšia alternatíva podľa vás?
Pre mňa je dôležitá komunita. Komunizmus v Poľsku padol aj preto, lebo sme chceli slobodné voľby, bez politiky plnej emócií a zastrašovania oponentov. A práve prezident Andrzej Duda sa snaží budovať komunitu. Medzi jeho poradcami sú ľudia s úplne odlišnými názormi. Chce mať koalíciu bez straty vlastnej identity a integrity. To je však možné len vtedy, keď vieme, kto sme. Ak to nevieme, alebo sa hráme na niečo, čo nie sme, nedá sa dosiahnuť dialóg. Chýbala by úprimná výmena názorov, lebo by sme nevedeli, za čím si naozaj stojíme. Formálny dialóg však nestačí, treba sa rozprávať s obojstrannou snahou hľadať pravdu.

Tragédia pri Smolensku bola najvýznamnejšia udalosť pre Poľsko po roku 1989. Ale možno ešte tragickejšia je postsmolenská katastrofa.

.viete pomenovať tri najsilnejšie predvolebné témy?
Určite migranti. Ďalšia otázka bola, či si môžeme dovoliť minúť viac peňazí na rodinnú politiku. A nakoniec sme diskutovali o tom, či by sme sa mali zmeniť, alebo nie. Bolo 25 rokov poľskej politiky úspechom? Počas krízy bolo Poľsko „zeleným ostrovom“ v problémami zmietanej ekonomike Európy. Otázka je, či sme stále na ceste rozvoja, alebo nie. Stretávam sa raz za dva mesiace s mladými ľuďmi z Ruska a Poľska a v porovnaní s Ruskom sme dosiahli veľké veci. Na druhej strane boli aj pády. Odpoveď asi je: bol to úspech, ale treba robiť viac.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite