Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kiska v Estónsku? Jaré, ale staré

.filip Olšovský .slovensko

Andrej Kiska sa včera vybral do Estónska. Rád by sa čo-to dozvedel o miestnom inovatívnom priemysle, ktorý sa etabloval v štátnej správe. Tá správa znie skvele, no má svoje ale.

Kiska v Estónsku? Jaré, ale staré Kancelária prezidenta SR/SITA 19. október 2015: Andrej Kiska počas návštevy showroomu e-Estonia v Tallinne.

v prvom rade treba zdôrazniť, že je skutočne osviežujúce vidieť prezidenta našej krajiny na spoločných fotografiách s ľuďmi, ako je estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves. V kontexte bývalých slovenských hláv štátu či tej súčasnej českej ide o kontrast taký jasný, až je mu občas ťažké uveriť. Protokolná funkcia, ktorá má v Ústave iba minimálnu oporu, má odrazu jasný rozmer a filozofiu. A estónsky prezident je jedným z jej najjasnejších príkladov, o ktoré sa dá vo svete zaručene oprieť.

Toomas Hendrik Ilves sa stal symbolom procesu, ktorý si osvojil meno e-Estonia. V ostatnom období o ňom bolo napísaných množstvo článkov, ktorých spoločným znakom je to, že sú takmer výlučne pozitívne. V skratke, Estónsku sa podarilo informatizovať verejnú správu podľa pravidiel, ktorým sme v spojitosti so všetkým štátnym jednoducho prestali veriť. Estónsky elektronický občiansky preukaz na niekoľkých centimetroch štvorcových stelesňuje to, čo moderný občan vyžaduje od svojho štátu. Zjednodušuje, urýchľuje a motivuje. Nič, čo by sa nezišlo každému štátu modernej Európy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite