Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nadriadeným som o Rathovi nepovedala

.marek Vagovič .slovensko

Keď v Česku vyslovíte jej meno, skorumpovaní politici a oligarchovia začnú byť nervózni. Vrchná štátna zástupkyňa v Prahe Lenka Bradáčová.

Nadriadeným som o Rathovi nepovedala František Vlček/MAFRA/Profimedia Vrchná štátna zástupkyňa Prahy Lenka Bradáčová na okresnom súde v českom Kladne.

na kauze Rath pracovalo päť detektívov približne pol roka. Ako je možné, že na verejnosť sa nedostali žiadne informácie?
Keď sa dajú dokopy profesionáli z polície, zo štátneho zastupiteľstva a zo súdu, ktorí dôsledne dodržiavajú povinnosť mlčanlivosti, tak sa musí podariť každá kauza.

.vy nemusíte o takýchto prípadoch informovať nadriadených?
Ja som im to nepovedala, hoci to bolo v rozpore s vtedajšími predpismi. Keď som potom nastúpila na Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe, zrušila som povinnosť nižších orgánov informovať nadriadené zložky o prípadoch, kde sa začalo operatívne preverovanie. Ten, kto na kauze nepracuje, by o nej nemal vedieť.

.v prípade Ratha ste však obišli vtedajšie pravidlá. Nadriadení vám to nevyčítali?
Nie. Ale ja som ich predtým neinformovala ani o dvoch iných, veľmi významných kauzách. Takže v prípade Davida Ratha to už zrejme brali ako kolorit. (Smiech.)

.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite