Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kiska ostro kritizuje Rusko

.eugen Korda .slovensko

V najnovšom .týždni sme zverejnili exkluzívnu správu medzinárodného tímu Slovenskej atlantickej komisie o zostrelení letu MH17 nad Ukrajinou. V súvislosti s touto udalosťou nám odpovedal prezident Andrej Kiska.​

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa k situácii ohľadom vyšetrovania zostrelenia lietadla nad východnou Ukrajinou vyjadril aj na svojom Facebooku.

RUSKO SA VYHÝBA SPRAVODLIVOSTI Krajina, ktorá chce hovoriť o pravde a ktorá by chcela ovplyvňovať osudy iných krajín,...

Posted by Andrej Kiska on Thursday, July 30, 2015

Najnovší .týždeň priniesol ako jediné médium znenie celej správy o páde lietadla.

Kto zostrelil malajziské lietadlo

Medzinárodný tím externých spolupracovníkov Slovenskej atlantickej komisie poskytol redakcii .týždňa dokument, ktorý prináša výber dôkazov o vinníkoch pádu lietadla Malajziských aerolínií, konkrétne letu MH17. Lietadlo bolo zostrelené 17. júla 2014 nad separatistami ovládaným ukrajinským územím. Zahynulo pri ňom 298 ľudí.

Ukrajinská vláda od začiatku tvrdí, že let MH17 bol zostrelený raketami zem-vzduch, ktoré vypálili proruskí separatisti. Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zozbierala a sprístupnila nálezy týkajúce sa pádu letu MH17.

17. júla 2014: Krátko po páde letu MH17 SBU zverejnila údajné nahrávky rozhovorov medzi niekoľkými separatistami, v ktorých hovoria o lietadle, ktoré zostrelili. Neskôr sú prekvapení, že išlo o komerčný let. V jednej z týchto nahrávok hovorí jeden muž (neskôr identifikovaný ako separatista Igor „Bez" Bezler) druhému (ruskému plukovníkovi Vasylovi Geraninovi): „Práve sme zostrelili lietadlo."

18. júla 2014: Deň po páde SBU uverejnila ďalšie nahrávky separatistov na youtube. Tieto nahrávky údajne pochádzajú zo 14. a 17. júla. Separatisti na nich hovoria o tom, že disponujú raketovým systémom BUK-M.

20. júla 2014: SBU zverejnila zachytené rozhovory, ktoré sa údajne uskutočnili 18. júla medzi veliteľom práporu Vostok Alexandrom Khodakovským a separatistami identifikovanými ako „Oleksiy" a „Andriy", v ktorých Khodakovský na základe príkazov z Moskvy nástojí na čo najskoršom nájdení čiernych skriniek z letu MH17 a ich udržaní vo vlastníctve separatistov a mimo dosahu OSCE.

25. júla 2014: K zachyteným konverzáciám zverejnenými SBU sa pridáva nahrávka, ktorá vznikla dve minúty pred pádom MH17. V nej jeden zo separatistov (identifikovaný ako „Naimanets") oznamuje druhému separatistovi (Igor „Bez" Bezler), že zaznamenali prelet lietadla.

19. december 2014: Vasily Vovk, vedúci vyšetrovacieho oddelenia SBU a spoluvedúci medzinárodného vyšetrovacieho tímu, oznámil, že telá niektorých pasažierov letu MH17 obsahovali kovové objekty, ktoré nepochádzali z lietadla. Dodal tiež, že „jednou z hlavných teórií, s ktorými pracujeme, je, že lietadlo bolo zostrelené strelou BUK, ktorá vyšla z územia kontrolovaného teroristickými skupinami".

.novinárske a nezávislé vyšetrovanie
Z dôvodu absencie oficiálnej a presvedčivej správy o páde letu MH17 sa množstvo novinárov, médií a nezávislých vyšetrovateľov rozhodlo zozbierať dôkazy a viesť vlastné vyšetrovanie príčin pádu lietadla. Ich zistenia sa viac-menej zhodujú v tom, že pád letu MH17 bol spôsobený raketami typu BUK kontrolovanými separatistami.

17. júla 2014: Ukrajinské rádio RFE/RL hovorí o príspevku na stránke VKontakte, ktorý údajne napísal líder separatistov Igor „Strelkov" Girkin a nahral ho na stránku o 17.50 moskovského času (menej ako dve hodiny po páde letu MH17 a krátko predtým, ako sa začali objavovať správy o tom, že spadnuté lietadlo bol naozaj let MH17). Girkin v ňom píše: „Práve sme zostrelili lietadlo, model AN-26. V okolí mesta Torez. Leží niekde v okolí uhoľnej bane Progress. Varovali sme pred lietaním v našom vzdušnom priestore. Máme video, ktoré to potvrdzuje. Stroj padol na odpadové haldy. Lietadlo nezasiahlo obývané oblasti, neboli zranení žiadni civilisti." Príspevok neskôr zo stránky VKontakte odstránili.

23. júla 2014: Alexander Khodakovský, veliteľ proruského práporu Vostok operujúceho na východnej Ukrajine, v exkluzívnom interview pre Antona Zvereva z Reuters potvrdil, že proruskí separatisti disponujú systémom BUK. Ten bol na ceste do mesta Snežni v čase, keď bol let MH17 zostrelený. Navyše obvinil Kyjev z „vyprovokovania údajného raketového útoku, ktorý spôsobil pád letu MH17." Jeho výrok, že disponujú raketovým systémom BUK, bol rýchlo spochybnený Alexandrom Borodaiom, ktorý bol v tom čase samozvaným premiérom takzvanej Doneckej ľudovej republiky. Podobne aj Khodakovský v rozhovore pre RT, ktorý sa uskutočnil deň po jeho rozhovore pre Reuters, „poprel, že by pre Reuters povedal, že by v čase, keď v oblasti spadlo lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, ozbrojené sily disponovali raketovým systémom BUK."

8. novembra 2014: V správe nazvanej Ako sa BUK dostal k separatistom: Vyšetrovanie Bellingcat využila skupina novinárov, ktorá sa nazýva Bellingcat, voľne dostupné zdroje ako videá, mapy a fotografie na objasnenie toho, kto vlastnil raketový systém BUK, ktorý údajne zostrelil lietadlo. Ich investigatívny tím zistil, že „existujú nepopierateľné dôkazy, že kontrolu nad raketovým systémom BUK mali 17. júla proruskí separatisti a premiestnili ho transportérom z Donecka do Snižne. Raketový systém BUK vyložili v Snižne približne 3 hodiny pred pádom letu MH17. Neskôr bol pri prejazde separatistickou zónou Luhansk natočený bez jednej rakety.


Celú správu si môžete prečítať v tlačenom vydaní .týždňa, ktoré je od pondelka v stánkoch.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.eugen Korda .slovensko
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite