Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šimečka vyzval Eštoka, aby zodpovedal viaceré otázky týkajúce sa atentátu na premiéra — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.sita .eugen Korda .slovensko

Svedomie by si podľa neho mali spytovať tí, ktorí zaviedli agresivitu do slovenskej politiky.

Šimečka vyzval Eštoka, aby zodpovedal viaceré otázky týkajúce sa atentátu na premiéra — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Viktor Zamborský

okolnosti atentátu na premiéra Roberta Fica naďalej ponúkajú mnoho nezodpovedaných otázok. Na tlačovej besede to uviedol predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Vyzval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), aby zodpovedal viaceré otázky, medzi nimi napríklad to, či pochybili bezpečnostné zložky, a kto ponesie zodpovednosť. Rovnako kládol šéf progresívcov aj otázky o tom, ako je možné, že unikli lekárska správa predsedu vlády či video s atentátnikom. 

Podľa Šimečku uplynulo od atentátu dosť času na to, aby bolo možné klásť tieto otázky, bezprostredne po atentáte vyzývali na zdržanlivosť. „Vyzývam ministra vnútra, aby na tieto otázky odpovedal úplne, a čo najskôr. Inak budeme musieť na júnovej schôdzi NR SR podniknúť príslušné kroky,“ avizoval predseda PS. Predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) postrelili počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej 15. mája. Premiér sa zotavuje v nemocnici, atentátnika Juraja C. obvinili.

Šimečka opätovne odmietol snahy niektorých koaličných politikov pripisovať vinu za atentát na premiéra opozícii či médiám. „Páchateľ toho činu sedí vo väzbe. Pokiaľ sa bavíme o tých hlbších príčinách, o nenávistnej atmosfére v spoločnosti, ktorá sa vytvorila, tak pokiaľ ide o našu stranu, tak my sme k nej prispeli snáď najmenej zo všetkých,“ vyjadril sa Šimečka. Svedomie by si podľa neho mali spytovať tí, ktorí zaviedli agresivitu do slovenskej politiky. Okrem časti koalície menoval aj niektoré zo súčasných opozičných strán. „My sme navrhli 100 dní pre upokojenie situácie,“ podotkol Šimečka. Avizoval tiež, že plánujú pokračovať v obrane médií aj demokracie. 

vysvetlenie Eugena Kordu:

Predseda Progresívneho Slovenska sa pýta nielen dobre, ale hlavne aj oprávnene. Lenže, čakať, že si mozog ministra vnútra všimne, čo mu z tlačovej konferencie pán Šimečka odkazuje, je prinajmenšom detinské. 

A ak si to aj všimne, tak sa k jeho rečovým orgánom celkom iste nedostane pokyn, aby ústa Mateja Šutaja Eštoka začali na Šimečkove otázky odpovedať. Stačí si spomenúť, ako reagoval na nočné rande pána podpredsedu parlamentu Danka s celkom nevinným semaforom. Sĺuboval rýchle vyšetrenie a na koniec sa postaral, aby sa vyšetrovanie tejto nehody udialo v prísnom utajení. Výsledkom bola smiešna pokuta, vodičák zadržaný na minimálnu možnú dobu a úsmev pána podpredsedu, keď sa na sídlisku v Dúbravke producíroval pred kamerami všetkých televízií ako upratuje chodníky. 

Je jasné, že výzva predsedu PS je oprávnená, ale je tiež nad slnko jasnejšie, že vypočutá nebude. Vie si niekto predstaviť, že by minister po tom, ako sľúbil, že v prípade pochybenia premiérovej ochranky okamžite odstúpi, by aj odstúpil? To je nepredstavitelné. 

Veď už aj minister Kaliňák povedal, že nepochybila a to je predsa viac, ako nejaké objektívne vyšetrovanie. To je názor muža, ktorý je teraz v podstate akýmsi nemenovaným premiérom. Tak, čo! On si myslí, že na vine je bývalý policajný prezident Štefan Hamran, lebo po únose vietnamského občana muselo z úradu na ochranu ústavných činiteľov odísť veľa schopných policajtov. Nuž, niekoľkí odišli, lebo boli podozriví z toho, že sa na tom únose mohli vedome, či nevedome podieľať. 

A navyše, keď pán Kaliňák ako minister vnútra tak rád pred kamerami rečnil o údajnej klamárke Hedvige Malinovej, si ľudia, ktorí majú pamäť pamätajú ako dokázal obratne a nezákonne manipulovať s dôkazmi. Keď minister obrany povie, že ochranka Robertovi Ficovi zachránila život, tak je to niečo, čo nemá šancu vyvrátiť ani dvesto vyšetrovacích komisií. 

Pán Šimečka, skúste sa obrátiť na neho, lebo Kaliňák je viac ako minister vnútra.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite