Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhlásenie štrajkového výboru zamestnancov a spolupracovníkov RTVS

.redakcia .slovensko

Vyhlásenie prinášame v plnom znení.

Vyhlásenie štrajkového výboru zamestnancov a spolupracovníkov RTVS

národná rada Slovenskej republiky včera v prvom čítaní schválila vládny návrh Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Ocitli sme sa tak opäť o krok bližšie k možnosti reálnej deštrukcie princípov verejnoprávneho vysielania, k zániku RTVS a k vzniku Slovenskej televízie a rozhlasu /STVR/ so silným vplyvom vlády na obsah vysielania, relácie a prácu zamestnancov a spolupracovníkov RTVS.

Všetky politické reálie nasvedčujú tomu, že nová Rada STVR bude pod kontrolou Slovenskej národnej strany, ktorá do kresla ministerky kultúry menovala jednu z ústredných postáv takzvaných alternatívnych médií. Obávame sa, že z tohto prostredia budú aj niektorí nominanti Rady STVR či takzvanej etickej komisie STVR. A obávame sa, že to bude mať nezvratné dôsledky nielen pre nás, zamestnancov a spolupracovníkov RTVS, ale bude to mať vplyv aj na povesť Slovenska v zahraničí, či na práva divákov verejnoprávneho vysielateľa.

Podľa včerajších vyjadrení niektorých koaličných poslancov bude mať takzvaná etická komisia zo zákona, možnosť posudzovať nielen pracovné postupy, ale dokonca aj súkromný život novinárov, tvorivých pracovníkov a vlastne všetkých zamestnancov RTVS. Priamo za rečníckym pultom parlamentu sa objavili predstavy aj o kontrolovaní súkromných statusov novinárov či ich vystupovania v osobnom a rodinnom živote. Tieto vyjadrenia vnímame už teraz ako bezprecedentné verbálne zastrašovanie, a obavy z autocenzúry a cenzúry vysielania nového verejnoprávneho vysielateľa naberajú čoraz väčšie rozmery. Obávame sa, že ide o hrozbu zásahu do ústavných práv občanov a že sa to neskončí zamestnancami a spolupracovníkmi RTVS. Obávame sa zvyšovania politickej kontroly celého mediálneho priestoru aj života bežných občanov. Objavili sa už napríklad úvahy o zmene zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Nejde teda len o nás, zamestnancov a spolupracovníkov RTVS, ale aj o práva širokej verejnosti.

RTVS pritom podlieha a vždy podliehala zo zákona kontrole Rady RTVS, Rady pre mediálne služby či nezávislých súdov. Má fungujúcu etickú komisiu a štatút svojich programových pracovníkov. Máme obavy, že posilnenie politickej kontroly novej STVR ohrozí základné princípy slobodnej tvorby v demokratickej spoločnosti, ako je redakčná nezávislosť, ochrana zdroja informácií, slobodu prejavu či právo na ochranu súkromia a rodinného života tvorivých pracovníkov RTVS.

Slovné spojenie „normalizácia vzťahov“ po pokuse na atentát na premiéra Roberta Fica, ktorý sme všetci odsúdili, naberá úplne iný rozmer. Včerajšie vystúpenia poslancov zákonodarného zboru ukázali, čo si v prípade verejnoprávneho vysielateľa pod pojmom normalizácia viacerí poslanci predstavujú. Naše obavy a napätie z ďalšieho vývoja našej spoločnosti RTVS rastú.

Ukázalo sa, že odborné výhrady domácich, zahraničných a medzinárodných organizácií parlament nezaujali. Nezaujal ich ani náš list, ktorým sme upozorňovali na riziká nového zákona, ktorý výrazne zmení mediálne prostredie nielen počas vládnutia súčasnej koalície, ale aj v budúcnosti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite