Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pre úniky zo zdravotnej dokumentácie premiéra je vedené trestné stíhanie – čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.

Pre úniky zo zdravotnej dokumentácie premiéra je vedené trestné stíhanie – čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/AP Photo/Tomas Benedikovic

okresná prokuratúra Banská Bystrica vedie trestné stíhanie pre únik a zverejnenie údajov zo zdravotnej dokumentácie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po atentáte. 

Žilinka priblížil, že od 17. mája je na základe pokynu okresného prokurátora Banská Bystrica vedené trestné stíhanie pre prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. 

Premiéra Fica vážne postrelil 71-ročný muž po stredajšom (15. 5.) výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. 

vysvetlenie Eugena Kordu

Veľmi dobre si pamätám, ako o zdravotnom stave informovali lekári a predstavitelia administratívy v čase, keď bol spáchaný atentát na prezidenta Kennedyho. Lekárska správa podrobne popísala zranenia, ktorým podľahol. Alebo keď postrelili  prezidenta Reagana, tak pár dní (možno hodín) po atentáte verejnosť vedela, ktoré orgány boli zasiahnuté a čo prezidentovi hrozilo. 

Iste, nikto nemôže nútiť predsedu slovenskej vlády, aby dal súhlas na zverejnenie svojho zdravotného stavu. Či tak urobí, je výlučne na jeho rozhodnutí. Ak však povolí len všeobecné oznámenia, že sa jeho stav zlepšuje/zhoršuje, to asi nebude tým najšťastnejším riešením. Vždy (skoro vždy) sa totiž nájde niekto, kto neodolá pokušeniu a utajované informácie ukradne a zverejní ich. Vždy sa nájdu hyeny, ktoré vypustia neoverené či úmyselne zmanipulované správy s cieľom vyburcovať verejnosť a zvýšiť napätie v spoločnosti. Zvolením opačného prístupu – teda čo možno najpodrobnejším a najdôveryhodnejším informovaním – by sa takýmto excesom dalo veľmi jednoducho predísť. Polícia by sa tak mohla venovať dôležitejším veciam ako pátraniu po tom, kto správu o zdravotnom stave Roberta Fica zverejnil. Napríklad by sa mohla zintenzívniť vyšetrovanie okolností, za ktorých vzniklo to známe video s páchateľom atentátu alebo venovať sa poplašným rečiam ministra vnútra o tom, že atentátnik nemusel konať sám. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite