Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaputová dostala v Kyjeve od Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie

.tasr .slovensko

Prezidentka si položením kytice k pamätníku uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun, ktoré sa odohrali v prvých dňoch ruskej invázie.

Čaputová dostala v Kyjeve od Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie FB/Zuzana Čaputová

prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Poďakovala mu za vzájomné priateľstvo a spoluprácu. TASR o tom informuje podľa príspevku prezidentky na sociálnej sieti.

Po schôdzke si Čaputová prebrala z rúk Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie Rad Jaroslava Múdreho 1. stupňa. Ukrajinskému prezidentovi zase udelila slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža 1. triedy.

Čaputová pripomenula, že za uplynulých päť rokov v prezidentskom úrade navštívila Kyjev štyrikrát. Súčasnú cestu podľa svojich slov považuje za možnosť rozlúčiť sa s prezidentom Zelenským.

„Naše prezidentské mandáty i politické príbehy sa začali približne v rovnakej dobe. Za ten čas sme mali možnosť sa zblížiť, veľa sa rozprávať a vzájomne sa počúvať. Zo vzťahu oficiálneho sa stal priateľský a ja som za to vďačná,“ uviedla prezidentka.

Zelenského vníma ako lídra krajiny, ktorá bráni svoju budúcnosť a právo o nej samostatne rozhodovať. Ukrajinský prezident podľa nej zase bráni „princípy a pravidlá, ktoré zaručili európskemu kontinentu desaťročia mieru a ktoré dnes Ruská federácia v jeho krajine tak flagrantne pošliapava“.

Slovenská prezidentka si predtým položením kytice červených ruží k pamätníku Anjeli víťazstva uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun, ktoré sa odohrali v prvých dňoch ruskej invázie.

„Prišla som do krajiny, v ktorej je vojna, ťažká situácia a obrovské ľudské utrpenie. Moja rozlúčková návšteva je aj príležitosťou sprostredkovať toto posolstvo k nám domov. Zároveň som rada, že sem môžem priniesť dobré správy zo Slovenska, ktoré sa týkajú pomoci Ukrajine,“ uviedla Čaputová.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite