Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je podľa krajských prokurátorov nevhodný – čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

V spoločnom vyhlásení ôsmich krajských prokurátorov, ktoré poskytla Generálna prokuratúra SR, upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je podľa krajských prokurátorov nevhodný – čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Branislav Bibel

krajskí prokurátori s nevôľou vnímajú spôsob verejnej kritiky procesov po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zo strany bývalých prokurátorov tohto úradu. 

Potvrdili zároveň slová generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, že prechod agendy bývalého ÚŠP na krajské prokuratúry a GP SR bol zrealizovaný bez zásadných problémov, ktoré by mali za následok porušenie práv subjektov trestných konaní. „Garantujeme, že ako vedúci služobných úradov sme pri všetkých procesoch nasledujúcich po zrušení ÚŠP mali na zreteli nevyhnutnosť prijatia takých účinných opatrení, aby bolo zabezpečené kontinuálne vybavovanie trestnoprávnej agendy prevzatej z uvedeného úradu bez negatívnych dôsledkov na zákonnosť trestného konania,“ uviedli.

Zdôraznili, že prokurátori potrebujú na výkon svojej činnosti pokoj a maximálne sústredenie. „Účelové vytváranie negatívneho obrazu o stave rezortu prokuratúry nezodpovedajúce realite pôsobí kontraproduktívne,“ poznamenali.

Apelujú preto na všetkých prokurátorov, aby rešpektovali zákonné vymedzenie postavenia či pôsobnosti prokuratúry a odlišné postoje i názory vrátane právnych názorov prezentovali vecne a nezaujato pri rešpektovaní platnej právnej úpravy a etických pravidiel.

vysvetlenie Eugena Kordu

Krajskí prokurátori sa zastali svojho chlebodarcu a pána nad ich kariérami Maroša Žilinku. Ten čelil ostrej kritike 11 prokurátorov zo zrušenej špeciálnej prokuratúry, ktorí otvorene hovorili o chaose pri preberaní spisov, ich šikane a hádzaní polien pod nohy. Vraj s nevôľou vnímajú spôsob, akým kritizovali jeho veličenstvo generálneho prokurátora. V ich vyjdrení však nebolo ani jedno vyjadrenie ku konkrétnym sťažnostiam, ktoré vo svojom liste 11 prokurátori zverejnili. Vraj „účelové vytváranie negatívneho obrazu o stave rezortu prokuratúry nezodpovedajúce realite pôsobí kontraproduktívne“. To slovné spojenie o „účelovom vytváraní negatívneho obrazu“ pánov z Krajských prokuratúr usvedčuje z účelového navádzania dojmu, že bývalí prokurátori zo špeciálnej prokuratúry sú klamári. Len je to tak fajnovo povedané. Pravdou je, že generálny prokurátor Maroš Žilinka urobil všetko preto, aby zrušenie špeciálnej prokuratúry prebehlo čo najrýchlejšie. Nikdy sa svojich podriadených nezastal a postavil sa nie na stranu spravodlivosti, ale vládnej moci reprezentovanej mnohými osobami, ktoré sú podozrivé zo spáchania mnohých trestných činov. Čakať od neho, že nasadí všetky svoje sily, profesionálne schopnosti a vlastné zdravie na to, aby sa závažné kauzy aj „dovyšetrovali“, by bolo naivné. Generál plní rozkazy.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite