Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blanár na Rade EÚ predstavil výsledky rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády

.tasr .slovensko

Slovensko na Rade ministrov zastupoval aj minister obrany Robert Kaliňák.

Blanár na Rade EÚ predstavil výsledky rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

ukrajina bola hlavnou témou pondelňajšieho spoločného zasadnutia ministrov obrany a zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu, ktorí sa však venovali aj konfliktu na Blízkom východe. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po skončení zasadnutia, informuje spravodajca TASR. 

Blanár upozornil, že dianie na Ukrajine je už stálou témou rokovaní európskych diplomatov. V pondelok medzi nich zavítali osobne aj ministri obrany a zahraničných vecí Ukrajiny, aby apelovali na svojich partnerov z EÚ na ďalšie dodávky zbraní, najmä však systémy protivzdušnej obrany.

„Po osemsto dňoch sa situácia na Ukrajine nezmenila a preto apelujeme na hľadanie mierových riešení, pretože zbytočne dochádza k stratám na životoch civilistov a vojakov na jednej aj druhej strane a k škodám na infraštruktúre,“ opísal situáciu.

Z tohto pohľadu je podľa neho dôležitá informácia o tom, čo Slovensko uskutočnilo v rámci spoločného zasadnutia s ukrajinskou vládou v Michalovciach. Podľa neho šéf diplomacie EÚ Josep Borrell potvrdil, že 70 percent kapacity ukrajinskej výroby elektriny zničili ruské nálety. O to viac je významná snaha posilniť interkonektor medzi Slovenskom a Ukrajinou na posilnenie elektrických sietí v prospech Ukrajiny.

„O tomto som informoval všetkých partnerov z EÚ, že do konca roku 2026 by tento interkonektor mal byť posilnený,“ uviedol Blanár.

V Luxemburgu hovoril aj o posilnení priameho železničného prepojenia Kyjeva s Košicami, čo ukrajinskej metropole ponúkne prepojenie na medzinárodné letisko, ako aj o plánoch rozšíriť hraničný priechod Vyšné Nemecké. To pomôže nielen cezhraničnej spolupráci, ale aj pri budúcej realizácii plánu pre obnovu Ukrajiny.

Blanár potvrdil, že Slovensko sa zúčastní na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku, ktorú navrhol prezident Volodymyr Zelenskyj a chce tam byť aktívne v debatách o kontrole bezpečnosti jadrových elektrární a pri odmínovaní.

„Môžem povedať, že to, čo sme ponúkli ukrajinskej strane presne opisuje to, čo budú potrebovať a dnes to stretnutie ministrov zahraničných vecí a obrany aj potvrdilo,“ zdôraznil Blanár.        

Podľa jeho slov minister obrany Robert Kaliňák predstavil naše možnosti obranného priemyslu, ktorý na komerčnom základe pomáha aj pri dodávkach na Ukrajinu. Táto informácia bola na úrovni EÚ veľmi pozitívne ocenená z hľadiska posilnenia kapacít, ktoré náš obranný priemysel urobil za posledné obdobie.

Blanár skonštatoval, že diplomati EÚ odsúdili útoky Iránu na Izrael ako jasné porušenie medzinárodného práva a územnej integrity a spresnili, že Izrael mal právo na adekvátnu obranu. Vyjadril obavy, že nová situácia môže zradikalizovať konflikt v Pásme Gazy.

„Všetci máme záujem, aby rokovania o prímerí a hľadaní povojnového riešenia nastali čím skôr. Rovnako sme sa zhodli na urgentnom riešení humanitárnej situácie v Gaze,“ opísal situáciu. Dodal, že eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič informoval o bariérach pri dodávaní humanitárnej pomoci, pričom EÚ sa zaviazala, že sa pokúsi tieto bariéry čo najskôr odstrániť.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite