Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete

.tasr .slovensko

Ekonomické škody spôsobené počasím a klímou v roku 2023 sa odhadujú na viac ako 13,4 miliardy eur.

Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete Turisti v Ríme, júl 2023

európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete. Jej teploty stúpajú zhruba dvakrát rýchlejšie než je svetový priemer, uviedli v pondelok služba Európskej únie pre monitorovanie zmeny klímy spadajúca pod program Copernicus (C3S) a Svetová meteorologická organizácia (WMO), informuje agentúra AFP.

Meteorologické agentúry v spoločnej správe o stave klímy napísali, že Európa má v súčasnosti príležitosť vytvoriť cielené stratégie na urýchlenie prechodu na čistú energiu v dôsledku klimatických zmien.

Kontinent vlani vygeneroval 43 percent elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Išlo o nárast o sedem percentuálnych bodov v porovnaní s rokom 2022. Už druhý rok v rade sa tak vytvorilo viac energie v Európe z obnoviteľných zdrojov než z fosílnych palív.

Priemerné teploty za posledných päť rokov v Európe dosahujú o 2,3 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnymi úrovňami. Svetový priemer je podľa Copernicusu a WMO nižší o 1,3 stupňa Celzia, a síce pod úrovňou cieľov Parížskej dohody z roku 2015, ktoré sa týkajú obmedzenia globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia.

Elisabeth Hamdouchová zo služby Copernicus upozornila, že Európa zaznamenala ďalší rok v rade, v ktorom dochádzalo k zvyšovaniu teplôt a zintenzívňovaniu klimatických extrémov vrátane vĺn horúčav či úbytku ľadovcov.

Tohtoročná správa sa sústredila na vplyv vysokých teplôt na zdravie ľudí, pričom poznamenala, že úmrtia súvisiace s horúčavami stúpli naprieč celou Európou - v minulom roku prišlo o život viac ako 150 ľudí priamo v súvislosti s búrkami, povodňami a lesnými požiarmi. 

Autori však tiež poukázali na niektoré výnimky, napríklad na to, že teploty v Škandinávii a na Islande boli podpriemerné v porovnaní s ostatnými časťami európskeho kontinentu, kde bola teplota vyššia ako priemer.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite