Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko našlo spôsob, ako využiť slovenskú zbierku na muníciu pre Ukrajinu

.tasr .slovensko

Fiala zdôraznil, že ide o čisto súkromnú iniciatívu, a ocenil, že ľudia na Slovensku takto premýšľajú.

Česko našlo spôsob, ako využiť slovenskú zbierku na muníciu pre Ukrajinu SITA/AP Photo/Petr David Josek

česká vláda našla cestu, ako využiť financie z občianskej zbierky na Slovensku v prospech iniciatívy na nákup delostreleckých nábojov pre Ukrajinu. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to vo štvrtok večer povedal český premiér Petr Fiala, informuje bruselský spravodajca TASR.

Predseda českej vlády dostal otázku od TASR aj iných médií k tomu, ako vníma súkromnú slovenskú zbierku na podporu českej iniciatívy nakúpiť vo svete delostrelecké náboje pre Ukrajinu. Vyše 23.000 Slovákov v tejto zbierke za dva dni vyzbieralo viac než 1,5 milióna eur.  

„Ja som už včera v NATO povedal, že preverím, aké sú možnosti. Čo sa medzitým stalo. Je tu spôsob, ako využiť tieto prostriedky pre českú iniciatívu. Je to možné! A to prostredníctvom nejakých českých neziskových aktivít, ktoré sú schopné následne – bez toho, aby som zachádzal do detailov – konať tak, aby ten cieľ, na ktorý slovenskí občania vyberajú peniaze, sa podarilo skutočne naplniť,“ vysvetlil Fiala.

Český premiér upozornil, že s ním nikto zo slovenských  organizátorov nebol v kontakte. Zdôraznil, že ide o čisto súkromnú iniciatívu, a ocenil, že ľudia na Slovensku takto premýšľajú.

Pripomenul tiež, že aj v Českej republike sa v minulosti konalo viacero zbierok na nákup vojenskej techniky pre Ukrajincov. To podľa neho dokazuje, že veľa ľudí cíti potrebu pomáhať Ukrajine nielen humanitárne, finančne a zdravotníckym materiálom, ale aj po vojenskej stránke.

Slovensko sa ako štát do iniciatívy Českej republiky na nákup delostreleckých nábojov pre Ukrajinu nezapojilo.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite