Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci vyzbierali za štyri dni viac ako 1,8 milióna eur v zbierke Munícia pre Ukrajinu

.redakcia .slovensko

Organizátori zbierky považujú silnú odozvu občianskej spoločnosti za jasný odkaz pre slovenskú vládu a vyjadrenie nesúhlasu s jej zahraničnou politikou.

Slováci vyzbierali za štyri dni viac ako 1,8 milióna eur v zbierke Munícia pre Ukrajinu SITA/AP Photo/Petr David Josek

slovensko sa pripojilo k iniciatíve českej vlády a začalo zbierať peniaze prostredníctvom občianskej zbierky s názvom Munícia pre Ukrajinu — Keď nie vláda, posielame my

viac ako 24 800 ľudí z celého Slovenska prispelo v priebehu len 36 hodín sumou presahujúcou 1 600 000 Eur. Po úspešnom štarte zbierka pokračuje ďalej. Stoja za ňou občianske iniciatívy, jej lídrom je OZ MIER UKRAJINE. Projekt vznikol v reakcii na rozhodnutie slovenskej vlády, ktorá sa odmietla pridať k iniciatíve Českej republiky. 

Občianska zbierka odštartovala v utorok 16. apríla a po jej rýchlom nábehu bol už po prvých 13 hodinách prekonaný prvý stanovený míľnik — 250 000 Eur. Na prekročenie polmiliónovej hranice stačilo celkovo 27 hodín a sumu 1 000 000 eur darovali ľudia za menej ako dva dni. Podľa Zuzany Suchovej z fundraisingovej platformy Donio, “táto občianska zbierka v kontexte, v akom sa deje, vytvorí nový míľnik vo filantropii a bude aj významným vyjadrením postoja, odvahy a solidarity mnohých Slovákov a Sloveniek k situácii na Ukrajine”.

Organizátori zbierky považujú silnú odozvu občianskej spoločnosti za jasný odkaz pre slovenskú vládu a vyjadrenie nesúhlasu s jej zahraničnou politikou. „Sme ohromení vlnou solidarity Sloveniek a Slovákov so statočne sa brániacou Ukrajinou. Potvrdilo sa, že na Slovensku žije veľa ľudí, ktorí rozumejú tomu, že náš sused bojuje za svoju aj našu slobodu a že má právo brániť sa. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky nateraz zapojili a povzbudzujeme ďalších, aby tiež prispeli na muníciu pre Ukrajinu,“ hovorí Zuzana Izsáková z iniciatívy MIER UKRAJINE.

Do globálneho projektu českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu sa zapojilo viac ako 20 krajín, Slovensko medzi nimi pre odmietavý postoj vlády chýbalo. Pridalo sa až touto občianskou zbierkou a potvrdilo sa, že veľa bežných ľudia stojí na strane pravdy a slobody.

Po necelých dvoch dňoch trvania zbierky je zrejmé, že vďaka občianskej spoločnosti pošle Slovensko na nákup munície pre Ukrajinu najmenej jeden milión eur.  Ľudia ukázali veľkú chuť a vôľu pomôcť, za čo im veľmi ďakujeme a budeme vďační za ďalšie dary. Všetky financie, ktoré budú priebežne vyzbierané sa použijú prostredníctvom iniciatívy Dárek pro Putina podľa potrieb ukrajinskej armády a v spolupráci s vykonávateľmi iniciatívy českej vlády na nákup munície. Dobrou správou je, že s rastúcou sumou sa rozširuje naša možnosť pomôcť,” približuje Dodo Dobrík z českého projektu Dárek pro Putina.

Akutálne je vyzbrieraných 1 864 744 eur na podporu Ukrajiny.

Občiansku zbierku „Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my“ podporujú mnohé osobnosti slovenského verejného života. Okamžite zaujala aj svetové médiá, okrem českých a ukrajinských o nej písali aj v najväčších singapurských novinách. Za zbierku sa na sociálnej sieti poďakovala česká ministerka obrany Jana Černochová a spomenutá bola aj v stredu na tlačovej konferencii po stretnutí Jensa Stoltenberga a Petra Fialu. Do rána 18. apríla sa do nej zapojilo už viac takmer 18 000 ľudí, priemerná výška daru je približne 70 Eur. Počet darcov aj vyzbieraná suma stále rastie. 

Za zbierkou „Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my“ stoja občianske iniciatívy. Lídrom projektu je OZ MIER UKRAJINE, ktoré pomáha brániacej sa Ukrajine rôznymi spôsobmi od začiatku totálnej vojny. Občiansku zbierku na muníciu realizuje s osvedčeným partnerom, organizáciou DÁREK PRO PUTINA (DPP). Vlani spoločne vyzbierali 650 000 EUR na slovenský odmínovač Božena 5.  Ďalším partnerom je iniciatíva ALL4UKRAINE, vďaka ktorej sa na Ukrajinu dostali vozidlá pre záchranárov za vyše 1,5 milióna eur. Partnerom je aj fundraisingová platforma Donio, ktorá od začiatku konfliktu prispieva na pomoc Ukrajincom a Ukrajinkám u nás alebo v ich domovine.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite