Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viacerí členovia Súdnej rady navrhujú odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

Podľa členov Súdnej rady zneužil sekciu vyhľadávania ako svoju súkromnú detektívnu službu, ktorá zbierala informácie na vybraných sudcov. Správu komentuje Eugen Korda.

Viacerí členovia Súdnej rady navrhujú odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Branislav Bibel

viacerí členovia Súdnej rady SR navrhujú odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Argumentujú hrubým zneužitím funkcie na neoprávnené zbieranie informácií voči sudcom. Navrhovatelia o tom informovali na webe pravnelisty.sk.

„Ján Mazák si 'prisvojil' kompetencie súdnej rady ako kolektívneho orgánu, respektíve kontrolných komisií súdnej rady a sekciu vyhľadávania súdnej rady zneužil ako svoju súkromnú detektívnu službu, ktorá podľa jeho protiprávnych pokynov zbierala informácie na vybraných sudcov,“ tvrdia navrhovatelia.

Okrem iného hovoria o pokyne na preverenie majetkových pomerov sudkyne tesne po tom, ako rozhodla o uzemnení vrtuľníka Ministerstva vnútra SR. „Alebo možno spomenúť skutok, kde sa predseda súdnej rady angažoval vo vzťahu k sudkyni, ktorá je 'náhodou' dcéra známeho advokáta, či skutok, v ktorom predseda súdnej rady na základe anonymu protiprávne lovil informácie na svojho názorového oponenta v súdnej rade prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry a polície,“ podotkli.

Pod návrh na odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR sa podpísali jej členovia Marcela Kosová, Peter Šamko, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelínková Dudzíková, Marián Fečík, Ludmila Joanidisová a Martin Bezák. Prípadné odvolanie Mazáka z postu predsedu by neznamenalo stratu funkcie člena Súdnej rady SR.

Mazák čelil návrhu na odvolanie z čela Súdnej rady aj v závere roka 2023. Za návrh vtedy hlasovalo deväť členov rady, čo nestačilo na jeho odvolanie. Traja členovia sa vtedy zdržali hlasovania, traja boli proti. 

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Bolo len otázkou času, kedy sa táto vláda prostredníctvom im priaznivo naklonených sudcov a sudkýň pokúsi odvolať z funkcie predsedu Súdnej rada Jána Mazáka. Je to len ďaľší z krokov vedúci k paralyzovaniu nášho právneho systému a ovládnutiu nezávislosti súdov. Ján Mazák, bývalý predseda Ústavného súdu, vo funkcii predsedu Súdnej rady preukázal kompetentnosť a nezávislosť. Práve to sa mu môže stať osudným, lebo tieto vlastnosti nepatria do hodnotového rebríčka tejto vládnej koalície.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite