Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európsky parlament: Počas debaty o situácii na Slovensku sa europoslanci navzájom obviňovali

.tasr .slovensko

Slovenskí europoslanci sa pohádali priamo v pléne europarlamentu v Bruseli.

Európsky parlament: Počas debaty o situácii na Slovensku sa europoslanci navzájom obviňovali sita/AP Photo/Jean-Francois Badias

na rozprave o situácii na Slovensku v oblasti právneho štátu a slobody médií sa v stredu v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli zúčastnilo niekoľko desiatok europoslancov. Do rozpravy sa zapojilo aj osem slovenských poslancov EP, informuje spravodajca TASR.

Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP), ktorý debatu počas aprílovej plenárnej schôdze EP inicioval, pre TASR uviedol, že Európsky parlament je aj parlamentom Slovenska a treba v ňom hovoriť o tom, čo sa deje v SR. Tvrdí pritom, že situácia s právnym štátom a slobodou médií v SR sa zhoršuje. 

Bilčík uviedol, že nikto nespochybňuje výsledky volieb, ktoré sa podľa neho konali aj s použitím taktiky strašenia, dodal však, že ich víťazi majú aj zodpovednosť za stav krajiny. Predstavitelia koalície podľa neho útočia na novinárov a opozíciu, dávajú priestor dezinformačným webom, oslabujú boj proti korupcii a vyhrážajú sa aj sudcom.  

„Slovenskí občania sú aj európski občania a žijú vo svete pravidiel. Ak chránite len pár svojich kamarátov a na spravodlivosť pre všetkých kašlete, sú za to postihy,“ zdôraznil. Dodal, že to isté platí aj pre oblasť médií, kde Slováci prichádzajú o možnosť slobodnej informovanosti. Spresnil, že za porušovanie pravidiel, ktoré platia v EÚ a mali by aj na Slovensku, je zodpovedný premiér a práve preto došlo k tejto debate v europarlamente.

Ivan Štefanec (KDH/EPP) uviedol, že útoky na slobodu prejavu sú útokmi na podstatu demokracie. Pripomenul, že kroky Roberta Fica sú kópiou maďarskej cesty, ktorí viedla k strate slobody slova a presadzovaniu iba vládneho názoru. Tvrdil, že maďarský premiér Viktor Orbán pred pol rokom zasahoval do slovenských parlamentných volieb a táto situácia sa zopakovala aj v prezidentských voľbách, keď maďarská verejnoprávna televízia počas moratória favorizovala jedného kandidáta s cieľom ovplyvniť voličov maďarskej národnosti na Slovensku.

Monika Beňová a Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD/nezaradené) skritizovali túto „vymyslenú“ debatu ako ďalší pokus opozičných poslancov očierniť Slovensko. Na narážky iných zákonodarcov, že slovenská vláda je proruská, poukázali, že práve v tých chvíľach sa na východnom Slovensku konalo spoločné zasadnutie slovenskej a ukrajinskej vlády, pričom Slovensko hľadá spôsoby, ako čo najlepšie pomáhať Ukrajine.

Beňová zdôraznila, že vláda má záujem zodpovedať všetky otázky, ktoré dostala od Európskej komisie. Neveďalová pokračovala, že vláda má právo prijímať zákony, ktoré uzná za potrebné, pričom komunikuje s Bruselom, aby boli v súlade s európsku legislatívou. 

„Táto polarizácia spoločnosti, ktorú tu predvádzate, je absolútne nevhodná. Vidíme, že na Slovensku sa množia útoky nielen na nás ako koaličných politikov, ale aj medzi ľuďmi. A to treba zastaviť,“ odkázala Neveďalová.

Miroslav Radačovský (Patriot/nezaradený) vyhlásil, že cenzúra na Slovensku už platí dlho, a to aj v RTVS, lebo za päť rokov vykonávania svojho mandátu ani raz nedostal šancu v televízii vystúpiť.

Michal Wiezik (PS/RE) vo svojom prejave Radačovskému odpovedal, že v televízii nebol preto, lebo je „fašista“. Dodal, že sedí v kúte „nevšímaných“ europoslancov zo skupiny nezaradených, kam teraz podľa neho patria aj poslankyne za Smer-SD. Odmietol obvinenia, že za kroky eurokomisie voči Slovensku môžu opoziční europoslanci, lebo Brusel podľa neho reaguje na konkrétne kroky vlády Roberta Fica, ktoré rozvracajú právny štát a sú ohrozením pre Slovensko. „My vám nedovolíme zatiahnuť nás do tejto proputinovskej línie,“ odkázal. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite