Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurokomisár pre spravodlivosť sa obáva vývoja na Slovensku

.tasr .slovensko

Dôvodom je kvalita právneho štátu a sloboda médií.

Eurokomisár pre spravodlivosť sa obáva vývoja na Slovensku sita/AP Photo/Jean-Francois Badias

situácia na Slovensku v oblasti právneho štítu a slobody médií bola v stredu dopoludnia témou miniplenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli. Zúčastnil sa na ňom aj eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktorý slovenskej vláde odkázal, že pozorne sleduje všetky zavádzané zmeny, informuje spravodajca TASR.

Reynders upozornil, že všetky členské krajiny musia chrániť právny štát, a pripomenul, že Európska komisia (EK) vlani v decembri predložila odporúčania týkajúce sa Slovenska a ďalšia hodnotiaca správa bude v júli.

Ocenil, že vláda SR vedie dialóg s eurokomisiou, zároveň však upozornil, že EK prijme všetky potrebné opatrenia, aby zachovala právny štát na Slovensku a ochránila finančné záujmy EÚ. 

„Od októbra došlo na Slovensku k určitému posunu, ktorý je spojený so závažnými obavami, a v tejto súvislosti sme v úzkom kontakte so slovenskou vládou,“ uviedol.

Spresnil, že EK si všíma zmeny v Trestnom zákone a analyzuje všetky zmeny, či pri nich nedochádza k porušeniu finančných záujmov Únie. Pripomenul, že zmeny v Trestnom zákone boli začiatkom februára prijaté v zrýchlenom konaní, hoci EK žiadala viac času na konzultácie na národnej aj európskej úrovni. Podľa jeho slov tieto zmeny ohrozia boj proti korupcii.

Ocenil, že prijatá reforma zohľadnila určité pochybnosti eurokomisie. Exekutíva EÚ podľa neho berie na vedomie, že vláda vo februári stiahla zo zrýchleného konania plán zmien v súvislosti s oznamovateľmi, ktoré neboli v súlade s európskou legislatívou.

Komisia tiež berie na vedomie, že vláda rozpustila Úrad špeciálnej prokuratúry, hoci Brusel žiadal, aby sa pri tom nevyužívalo zrýchlené konanie a aby boli prijaté záruky efektívneho vyšetrovania rozpracovaných protikorupčných spisov vrátane tých, ktoré sa týkajú finančných záujmov EÚ.

Reynders dodal, že EK si všíma aj vládne úpravy týkajúce sa plánu obnovy, a vyjadril nádej, že sa obom stranám podarí nájsť spoločné riešenia, ktoré zaručia súlad s európskym právom a záväzkami SR.

Pri otázke slobody médií Reynders pripomenul, že už vlani si eurokomisia všimla finančnú neistotu verejnoprávnych médií. Dodal, že EK sleduje plány novej vlády zaviesť legislatívne zmeny v súvislosti s RTVS aj prebiehajúce konzultácie na národnej úrovni a chce mať istotu, že tieto zmeny budú v súlade s európskymi normami vrátane nedávno prijatého európskeho zákona o slobode médií.

Reynders kritizoval skutočnosť, že od vlani na Slovensku nedošlo k pokroku v oblasti zlepšenia fyzickej bezpečnosti a pracovného prostredia novinárov. Komisia eviduje správy, že za posledný rok dve tretiny novinárov na Slovensku zažili zastrašovanie a štyria z nich boli fyzicky napadnutí.

V neposlednom rade EK sleduje aj v marci navrhnutú reformu o povinnom označovaní zahraničných agentov a pozorne bude sledovať aj zmeny týkajúce sa Slovenského štatistického úradu, pričom EK už posudzuje, či nejde o porušenie platnej legislatívy EÚ v oblasti štatistiky.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite