Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegrini prijal na transparentný účet 250-tisíc eur od svojej strany protizákonne — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.sita .eugen Korda .slovensko

Transparency International tvrdí, že účet mal byť zablokovaný tak, aby prijímanie darov, z ktorých môže financovať predvolebnú kampaň, po voľbách nebolo možné.

Pellegrini prijal na transparentný účet 250-tisíc eur od svojej strany protizákonne — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Milan Illík

nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS) upozornila na to, že budúci prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD) prijal na svoj transparentný účet k prezidentským voľbám dar v hodnote 250-tisíc eur od strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) aj napriek tomu, že to zákon už po voľbách neumožňuje. Dar od strany pribudol na Pellegriniho účte dnes, kandidát za prezidenta nimi obratom zaplatil prvé dve platby za volebné podujatia v druhom kole volieb.

„Bezprostredne po druhom kole volieb sme upozornili, že víťaz volieb ani na konci kampane nezhromaždil na transparentnom účte potrebné financie, pričom zákon kandidátom dovoľuje prijímať finančné prostriedky iba do začiatku volebného moratória. Ministerstvo vnútra stanovuje v pokynoch pre kandidátov výnimku, podľa nej môžu vložiť prostriedky na účet aj po voľbách, ak potrebujú doplatiť faktúru,“ napísala organizácia na sociálnej sieti. Háčik je však v tom, že kandidát môže po voľbách posielať na svoj transparentný účet peniaze iba zo svojho bežného účtu, čo budúci prezident neurobil. TIS tvrdí, že Pellegriniho účet mal byť zablokovaný tak, aby prijímanie darov, z ktorých môže financovať predvolebnú kampaň, po voľbách nebolo možné.

„Budúci prezident viedol podľa nášho hodnotenia najmenej transparentnú predvolebnú kampaň, počas ktorej neukázal ani jediného darcu, tých ukryl na neverejnom straníckom účte Hlasu-SD. Aj na konci kampane, ktorá bola podľa nášho odhadu najväčšia, mal na účte iba jediný dar od strany Hlas-SD vo výške 250-tisíc eur,“ dodáva TIS. Pripomína, že Pellegrini doposiaľ neuhradil svoju bilbordovú kampaň, ktorá podľa odhadu organizácie bola najväčšia a jej výšku odhadla na aspoň 250 až 300-tisíc eur.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Peter Pellegrini neurobil nič iné len to, čo robil počas celej svojej politickej kariéry. Nebridilo sa mu viesť svoj transparentný účet tak, že bol najmenej transparentným účtom v celej kampani — rovno povedané, bol celkom netransparentný a radšej ani žiaden účet nemal mať. ´

Jeho voličom to nevadilo a tak budeme mať prezidenta podvodníka, ktorý sa neštíti porušovať zákon, len aby získal nejakú politickú funkciu, v tomto prípade funkciu hlavy štátu. 

Naši partneri a spojenci to o ňom budú vedieť a aj Peter Pellegrini bude vedieť, že to vedia. Napriek tomu sa však na seba budú usmievať. Nášmu budúcemu prezidentovi nebude však v Európe žiaden poctivý politik dôverovať. Bude to len o úsmevoch. Zatiaľ. Už sa „teším“, ako sa nám z prezidentského paláce smeje do očí.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite