Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS vyzvala na čo najrýchlejší návrh na obsadenie postu predsedu parlamentu

.tasr .slovensko

Akékoľvek predlžovanie, respektíve dlhšie neobsadenie tejto funkcie môže mať podľa predsedu strany Branislava Gröhlinga vážny dopad na chod ústavných inštitúcií.

SaS vyzvala na čo najrýchlejší návrh na obsadenie postu predsedu parlamentu SITA/Jana Birošová

opozičná SaS apeluje na vládnu koalíciu, aby čím skôr prišla s návrhom na obsadenie postu predsedu parlamentu.  TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Strana považuje za absolútne nezodpovedné, aby sa koalícia až teraz s prekvapením dozvedela, že Petrovi Pellegrinimu po zvolení za prezidenta zaniká mandát poslanca Národnej rady SR. „Vedením jediného ústavodarného a zákonodarného orgánu Slovenskej republiky je tak poverený Peter Žiga,“ skonštatovala SaS.

šimečka: Neviem si predstaviť podporu Sakovej či Rašiho na post predsedu NRSR

„Vzhľadom na to, ako zástupca strany Hlas Peter Pellegrini viedol parlament, akým spôsobom umlčiaval opozíciu, akým spôsobom sa porušoval rokovací poriadok, tak po týchto piatich mesiacoch skúseností vedenia parlamentu si neviem predstaviť, že by sme hlasovali za kandidáta strany Hlas,“ povedal Šimečka.

Nemá podľa neho zmysel voľbu šéfa parlamentu nejakým spôsobom zdržiavať. Považuje za dôležité, aby mala NR SR normálne vedenie a poslanci mohli rokovať. Poverenie výkonu právomocí predsedu NR SR na Petra Žigu (Hlas-SD) je podľa Šimečku logickou voľbou z pohľadu koalície aj Hlasu-SD. „Je to dočasné a dúfam, že na ďalšej schôdzi  sa bude voliť nový predseda,“ podotkol.

Zvolenému prezidentovi Pellegrinimu zanikol mandát poslanca. Skončilo sa aj jeho pôsobenie na poste predsedu NR SR, výkonom právomocí v tejto funkcii poveril od nedele (7. 4.) podpredsedu NR SR Žigu (Hlas-SD). Pellegrini sa v pondelok ospravedlnil, že si hneď v nedeľu neuvedomil ustanovenia Ústavy SR. Žiga bude viesť parlament až do zvolenia nového predsedu NR SR. O termíne a procese voľby nového šéfa parlamentu sa budú ešte rozprávať v koalícii.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite