Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko a svet reagujú na víťazstvo Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách.

.sita .tasr .redakcia .slovensko

Prinášame vám reakcie domácich aj zahraničných osobností.

Slovensko a svet reagujú na víťazstvo Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. sita/AP Photo/Denes Erdos

 aktuálna odozva na Pellegriniho víťazstvo v prezidentských voľbách:

  • Pellegriniho výhra je podľa Orbána víťazstvom zástancov mieru v Európe
  • Duda a Van der Bellen zagratulovali Pellegrinimu k víťazstvu vo voľbách
  • Predseda KBS Bober blahoželá Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta
  • SNS: Korčok ako symbol zla prehral tak, ako si zaslúžil

 15:35 Pellegriniho výhra je podľa Orbána víťazstvom zástancov mieru v Európe

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR, informuje spravodajca TASR v Budapešti. 

„Srdečne blahoželám Petrovi Pellegrinimu k jeho suverénnemu víťazstvu v slovenských prezidentských voľbách. Je to veľká výhra pre ľudí a veľká výhra pre zástancov mieru v celej Európe!“ napísal Orbán na sociálnej sieti. Svoj príspevok zakončil v slovenskom jazyku: „Blahoželáme, pán prezident!“.

sita/AP Photo

15:30 Duda a Van der Bellen zagratulovali Pellegrinimu k víťazstvu vo voľbách

Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu zagratuloval Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách a vyjadril nádej, že sa mu s novým slovenským náprotivkom podarí nadviazať tradične dobrú spoluprácu. Na konštruktívnu spoluprácu sa teší i rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, informuje TASR.

„Blahoželám zvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu k víťaznej kampani a dôvere, ktorú do neho vložili jeho krajania. Počítam s tradične veľmi dobrou susedskou spoluprácou,“ napísal na sociálnej sieti Duda.

Van der Bellen na sociálnej sieti zagratuloval Pellegrinimu a poprial mu šťastie pri plnení si povinností, ktoré mu občania Slovenska zverili. Teší sa na konštruktívnu spoluprácu. „V týchto ťažkých časoch bude kľúčom k ďalšiemu posilneniu výborných vzťahov medzi našimi krajinami ako susedmi a partnermi v rámci Európskej únie,“ napísal rakúsky prezident.

Spomedzi susedných krajín Pellegrinimu k víťazstvu gratulovali už predstavitelia Česka vrátane prezidenta Petra Pavla či Maďarska.

15:30 Predseda KBS Bober blahoželá Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober v mene slovenských biskupov blahoželá Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) k zvoleniu za prezidenta. Na novozvolenú hlavu štátu apeluje, aby vždy stál na strane tých najzraniteľnejších, keďže sú to práve ľudia na perifériách, ktorí často hlas nemajú. „Pomáhajte im, rozvíjajte všetky zložky spoločnosti, aby Váš úrad definovala rovnováha a stabilita,“ vyzval Pellegriniho. 

SITA/Martin Medňanský

Víťazovi prezidentských volieb poprial i to, aby naplnil očakávania, ktoré do neho vložili občania. „Nech je základom Vašej práce služba pre iných, nie vlastné záujmy," dodal predseda KBS. Poprial Pellegrinimu, aby svojím pôsobením v prezidentskom úrade prispel k rozvoju štátu i pokoju v srdci Európy. „Do Vašej služby Vám želám veľa zdravia, múdrosti a hojnosť Božích darov,“ uzavrel Bober.

Novým prezidentom SR bude Peter Pellegrini. Pellegrini získal v druhom kole prezidentských volieb 53,12 percenta voličských hlasov. Jeho súper Ivan Korčok získal 46,87 percenta. Celková účasť v druhom kole volieb prestavovala 61,14 percenta.

15:20 Šéf SaS Gröhling: K víťazstvu stačí šírenie poloprávd, hoaxov a rozdeľovanie spoločnosti

K víťazstvu stačí šírenie poloprávd, hoaxov a rozdeľovanie spoločnosti. Uviedol to predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Branislav Gröhling v relácii TA3 V politike. Slovensko sa podľa neho zobudilo do smutného rána, no napriek tomu novozvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) zagratuloval a poďakoval sa všetkým voličom.

„Nehovoril by som o tom, že je to víťazstvo jednej alebo druhej strany, pretože Ivan Korčok dostal 1,2 milióna hlasov, Pellegrini dostal 1,4 milióna hlasov a stále tu máme ešte obrovskú masu ľudí, čo neprišli voliť," uviedol predseda SaS. Dodal, že to bude výzvou pre Pellegriniho, aby sa oprostil od vlády a nebol stále častovaný prívlastkom, ktorý si sám dal. 

„Aby naozaj zastupoval všetkých voličov. Pre stranu SaS je to obrovský signál, aby sme v parlamente zastupovali 1,2 milióna voličov Korčoka a ich hodnoty. Uvidíme, ako sa Pellegrini vysporiada s tým, že chce byť prezidentom vlády," konštatoval Gröhling. Uzavrel, že ak bude Pellegrini pokračovať spôsobom, že bude schvaľovať všetky zákony a podpisovať ich, tak bude na strane SaS, aby pozorne pozorovala aj vládu a Pellegriniho a využila všetky svoje možnosti.

15:15 SNS: Korčok ako symbol zla prehral tak, ako si zaslúžil

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko v mene strany gratuluje Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. „Korčok ako symbol zla prehral tak, ako si zaslúžil,“ napísal na svojom facebookovom profile. 

SNS zároveň zdieľala status Karola Farkašovského (SNS), ktorý napísal: „Veril som sile zdravého rozumu, aj tomu, že Bratislava nie je celé Slovensko. Iba ´menšia modrina´ na jeho tele.“

15:00 Hnutie Republika: Slovensko dokázalo poraziť progresívcov

Mimoparlamentné hnutie Republika gratuluje Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách a praje mu veľa správnych rozhodnutí v prezidentskom úrade. Uviedla to strana vo svojom stanovisku. „Slovensko dokázalo poraziť progresívcov. 

Hnutie Republika urobilo všetko pre to, aby prezidentské voľby nevyhral progresívny kandidát Ivan Korčok,“ konštatuje strana Milana Uhríka, ktorá je zároveň presvedčená, že Pellegrini dokázal zvíťaziť aj vďaka značnej mobilizácii vlasteneckých voličov, „ktorí prekonali osobné animozity a k prezidentským voľbám pristúpili štátnicky.“

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite