Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico skritizoval pôsobenie sudcu najvyššieho súdu J. Klimenta

.tasr .slovensko

Kolíková hovorí o šikane voči nepohodlným sudcom.

Fico skritizoval pôsobenie sudcu najvyššieho súdu J. Klimenta SITA/Milan Illík

premiér Robert Fico (Smer-SD) skritizoval pôsobenie sudcu Najvyššieho súdu SR Juraja Klimenta a jeho senátu. Ústavný súd SR podľa neho viackrát konštatoval, že Kliment konal nezákonne. Očakáva preto viaceré podnety na začatie disciplinárnych konaní. 

„Podnet môže podať ktokoľvek či už na ministerstvo spravodlivosti, prípadne na Súdnu radu, alebo iný orgán, ktorý má oprávnenie podať disciplinárny návrh,“ povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Deklaroval, že rezort bude citlivo vnímať a posudzovať podnety. Pokiaľ vyhodnotí, že existujú dôvody na podanie disciplinárneho návrhu na sudcu Klimenta, tak ho ministerstvo podá.

Fico tvrdí, že Klimentov senát rozhodol v najexponovanejších prípadoch. Vzal do väzby napríklad jeho poradcu Mareka Paru a ÚS neskôr toto rozhodnutie označil za protiústavné, podotkol. Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) chce otvoriť túto otázku na pôde Národnej rady SR.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) v tejto súvislosti hovorí o šikane voči nepohodlným sudcom. „V priamom prenose je šikanovaný sudca namiesto toho, aby bol použitý štandardný nástroj. Je to neprípustné a treba to odsúdiť,“ uviedla. Zdôraznila, že prípadom sa môže zaoberať jedine Najvyšší správny súd SR na základe kvalifikovaného podnetu. Je preto podľa Kolíkovej potrebné počkať na postoj ministra. „Dôležité je, čo dá na papier minister a ako sa k tomu postaví najvyšší správny súd,“ poznamenala. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite